Napelemeket szerelnek fel

2018.02.26. 09:12

Négy intézmény fenntartási költségei csökkennek Sümegen

A napokban elkezdik Sümegen az energetikai beruházást, amellyel az óvoda, az általános iskola, a gimnázium és az idősek otthona fenntartási költségei csökkennek.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi intézmények egy része kap napelemeket, így az óvoda is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az energetikai pályázat kivitelezésének indításakor Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy elég hosszú bírálati folyamatok után indulhatnak meg a fejlesztések, ráadásul ebben az egyetlen esetben százszázalékos támogatottsággal.

A sümegi intézmények egy része kap napelemeket, így az óvoda is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Olyan beruházás előtt állunk, amely széppé teszi a környezetünket, és jobb körülmények között dolgozhatnak majd azok, akiknek az intézmény ad munkát. Ha egy épület szép külsőleg és korszerű belsőleg, akkor a munka is jobban megy. Egy energetikai fejlesztésnek nem csak az esztétikai jelentősége nagy, hanem azért is kiemelkedő, mert azzal a település a későbbiek során spórolhat. Tovább folytathatjuk így azt a folyamatot, ami kedvező az önkormányzatok számára, hiszen adunk nekik, és az önkormányzatok spórolnak is – mondta Fenyvesi Zoltán.

Végh László sümegi polgármester arról beszélt, hogy a Veszprém Megyei Közgyűlés a pályázatoknál komolyan vette azt az irányvonalat, hogy ez elsősorban az elmaradott térségek fejlesztésére szolgál.

- Sümeg ide tartozott. 2014-ben az volt a cél, hogy a várost felemeljük arra a szintre, ahol volt a 19. század közepén, élhető várossá, kulturális központtá alakítsuk. Olyan projekt kezdetén vagyunk, amely ehhez hozzájárul – mondta a polgármester. Viola Norbert a műszaki tartalmat ismertetve elmondta, hogy az óvodánál 21 kilowatt teljesítményű napelemet építenek be, hogy az energiahatékonyságot szolgálja. A Ramassetter iskola tetejére 45 kilowatt teljesítményű napelemet helyeznek el.

- A gimnázium épületére közel 50 kilowatt teljesítményű napelem kerül, így mindhárom épület esetében a szükséges energia közel száz százalékát a napelemek állítják elő – mondta Viola Norbert. Hozzátette, hogy mindhárom intézmény esetében nevelő célzatú eleme is van a projektnek, amely az energia hatékonyságának kihasználásra, a zöldenergia felhasználására tanítja a gyerekeket, felnőtteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!