Sümeg

2014.04.28. 11:58

Miller Lajos ma is sümeginek mondja magát

Sümeg - Boldogan ölelte magához egykori diáktársait, ifjúkori barátait Miller Lajos operaénekes. A művészt, aki a Sümeg város díszpolgára cím birtokosa, Rátosi Ferenc polgármester hívta meg közönségtalálkozóra.

Tisler Anna

- Ebben a teremben tanultam elsős koromban – mondta a világhírű énekes, amikor belépett a Püspöki Palota emeleti stukkós termébe. – Viola nővér volt a tanítónk. Képet is őrzök egykori osztályomról.

A találkozóra Miller Lajos számos ismerőse eljött. Felelevenedtek a gyermekkori élmények, szóba kerültek a közös ismerősök, egykori tanárok, sportversenyek hangulata. Az énekes mai napig tartja a kapcsolatot egykori iskolájával, tagja a Kisfaludy gimnázium Öregdiákok Baráti Körének.

- Boldog gyermek és ifjú korom volt Sümegen, sok szeretetet kaptam az itt élőktől, amely meghatározta az életemet. A művészi pályámon is ebből merítettem erőt. A művészet, az éneklés arról szól, hogy adunk. Adjunk magunkat, élményt, szeretetet. Adni pedig csak az tud, aki maga is kapott. Én itt, ebben a közösségben rengeteget kaptam. Négy éves voltam, amikor ideköltöztünk. Itt éltem érettségiig. Ha megkérdezik, honnan származom, a mai napig büszkén mondom, Sümegről – válaszolta a világhírű bariton a polgármester kérdésre.

Budapestre került, ahol járt énekórákra. Édesanyja olvasta egy újságban, hogy az Operaház próbaéneklést hirdet

- Meghallgatás előtt hazajöttem és segítséget kértem egykori tanáromtól, Horváth Laci bácsitól, akinél korábban nyolc évig tanultam zongorázni – emlékezett.

Miller Lajos a közönségtalálkozón Rátosi Ferenc kérdéseire válaszolva mesélt pályafutásáról (Fotó: Tisler Anna)

A meghallgatásra ötszázan jelentkeztek, és húszan kaptak lehetőséget arra, hogy felvételizzenek a Zeneművészeti Főiskola előkészítő osztályába. A diploma megszerzése után Miller Lajost azonnal szerződtette az Operaház. Pályája meredeken ívelt felfelé.Pályája során 28 ország 74 városában lépett fel. Az operakedvelő közönség láthatta többek között a  milánói Scalaban, a New York-i Metropolitanban, és visszatérő, sokat foglalkoztatott vendégművésze volt Európa valamennyi operaházának, de ismerik a nevét Chilében és Buenos Airesben is. Olyan világhírű partnerei voltak, mint például Pavarotti.

A művész ma már nyugdíjasként élvezi családja szeretetét.

- Boldog vagyok, ugyanis sikeres életpályát futottam be, szerethettem és engem is szerettek. Soha nem tűztem ki magam elé elérhetetlen célokat, békében éltem magammal és a környezetemmel. Ezt ajánlom az utánunk következő generációknak is. Ha így gondolkodnak, biztos, hogy nem lesznek soha boldogtalanok.

 

Folytatódó együttműködés

A közönségtalálkozót követően Rátosi Ferenc és Miller Lajos a további együttműködésről tárgyalt. A polgármester meghívta az énekest Horváth László születése századik évfordulója tiszteletére szeptemberben tartandó ünnepségre. A zenetanár legismertebb tanítványa ígérte, részt vesz a megemlékezésen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!