Sportvilág

2011.08.28. 06:32

Veszprémi lovas indult az Európa-bajnokságon

Veszprém - Szakmai fejlődése szempontjából számos hasznos tapasztalattal érkezett haza a júliusi wiener-neustadti FEI Európa-bajnokságról a veszprémi Heffler Helka, aki a Vetési Gimnázium tanulója.

Szabó Zsuzsanna

A junior kategóriában induló Helka életében először indult a FEI által szervezett nemzetközi versenyen. Bár korábban több rangos megmérettetésen (NRHA, AQHA futamok) rajthoz állt, a július 24-28-ig rendezett FEI Európa-bajnokság mégis nagyon sokban különbözött a korábbiaktól. Helka trénerével a Magyarországi western versenyekről jól ismert Fáy Katinkával rendkívül komolyan vették a felkészülést és már tavaly elkezdték tervezni az edzésprogramot. A verseny előtt három hétig pedig Ausztriában, Vernon Sapergia és Sylvia Rzepka istállójában dolgozó fiatal tréner, Miroslav Baniari (Mitya) foglalkozott vele, és lovával, a hat éves herélt TB Docs Archieval.

Az Európa-bajnokságon a legnagyobb hátrányt az jelentette, hogy a fiatal lóval csak tavaly kezdtek versenyezni, így a nemzetközi mezőnyhöz viszonyítva kevés rutinnal álltak rajthoz. Tovább nehezítette Helka dolgát, hogy mind a junior mind pedig a jung kategóriákban számos olyan jó lovas indult, akik profikhoz méltó teljesítményt nyújtottak a nyeregben.

A wiener-neustadti versenyen Helka célja elsősorban az volt, hogy magához képest egy jó eredményt érjen el, de titkon reménykedett benne, hogy sikerül majd bekerülni az első húszba. A bravúr végül nem jött össze, de úgy érzi, további fejlődése szempontjából megérte az osztrák kiruccanás. Egy hétig testközelből élvezhette az Európa élmezőnyébe tartozó lovasok társaságát, és olyan nagy nevekkel találkozhatott testközelből, akiket eddig csak képen,vagy videón látott.

A futamok korábbi tapasztalataihoz képest sokkal szervezettebben, szigorú szabályok mentén zajlottak. A szervezők profi szemléletét az is mutatja, hogy mindvégig ügyeltek a lovak egészségére, bemelegítés közben ring stuartok tevékenykedtek, és a boxokban is figyelték a lovak tartását. Minden megjelenés alkalmával rendesen, teljes szerelésben kellett kivonulni, az EB kezdetén pedig felvezettek minden egyes lovat. Amelyikük nem volt egészséges, nem engedték indulni. Ez a szakszerűség teljesen lenyűgözte Helkát, nagy örömmel töltötte el, hogy ennyire figyelnek a rendezők a lovakra. Nem tetszett viszont neki, hogy bemelegítéskor a kategória  összes lovasa bent volt a 30x60-as pályán, ahol így kevés hely maradt a felkészülésre. Ez egy kevés rutinnal rendelkező lónak nagyon nagy hátrányt jelent, de igyekeztek minél jobban megoldani a feladatot. Az is furcsa volt számára, hogy a FEI szabályai szerint nincs arra lehetőség, hogy a versenyzők egyedül beléphessenek a pályára, és a lovak megismerhessék a terepet. Az Európa-bajnokság után Helka úgy vélekedett, sokkal több hasonló versenyen való indulásra lenne szükség, hogy a nemzetközi élmezőnnyel fel tudják venni a lépést.

Magyarországon is több futamra lenne szükség, és szponzorok tekintetében is el vagyunk maradva Nyugat-Európától. A mindhárom kategóriát megnyerő olaszoknál, mint mondta, remek csapatszellem uralkodott, ám ott a versenyzők egy hónapig csak erre a versenyre készültek közösen. Helka végül úgy összegezte tapasztalatait, sok jó futamot és lovast látott, akiktől el lehetett lesni különböző technikákat. Szakmai fejlődése szempontjából rengeteg pozitívummal gazdagodott, melyeket később be tud építeni mindennapi edzésmunkájába.

Természetesen a versenyre való felkészülés  és azon való részvétel külső segítség nélkül nem megy és ezért köszönetet szeretne mondani a Magyar Lovas Szövetség Reinig szakágának, valamint Veszprémi Önkormányzat Sportirodájának, hogy anyagi támogatásukkal lehetővé tették a versenyre való kijutását a felkészülést. Továbbá a versenyen szereplő mind három magyar induló nevében meg kell köszönni Csölle Ágnes csapatvezető áldozatos munkáját, aki a verseny ideje alatt, önként és társadalmi munkában vállalata az ügyek intézését és segítette a fiatal sportolóinkat.

Helkát az első pillanattól magával ragadta a FEI verseny világa, és a jövőben is szeretne minél több ilyen megmérettetésen részt venni, de tisztában van azzal, hogy addig még rengeteget kell tanulnia. Ehhez kapcsolódik egyik dédelgetett álma, hogy Amerikában a Reining hazájában tanulhassa és gyakorolhassa kedvenc sportágát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!