Sport

2016.10.05. 12:10

Újra izzott a 3Vulkán

Mindszentkálla- Harmadik alkalommal került sor szeptember 24-én a 3Vulkán Kalandfutásra a Káli-medencében. A start és a cél is Mindszentkállán volt.

Kovács Gáborné

Délelőtt folyamatosan érkeztek a versenyzők, óvodások, kisiskolások, felnőttek. Nevezni lehetett 21 kilométer, 15 kilométer, 11 kilométer, 5 kilométer hosszúságú távokra, valamint a nordic walking kedvelői is összemérhették erejüket, kitartásukat. Balogh Tamás, a verseny szervezője az útvonalakat úgy jelölte ki, hogy a félmaratont változatos terepviszonyok, látványos domboldalak és völgyek között, döntően erdei és mezei szekérutakon tegyék meg a versenyzők, megkerülve a vulkáni eredetű bazalthegyeket, a Kopasz-hegyet, a Hegyesdet, valamint a Hajagost és a Csobáncot.


A rajt pillanata a félmaraton versenyzőinek. Az ország távolabbi pontjairól is érkeztek a futás szerelmesei Fotó: Kovács Gáborné

A 15 kilométeres távon aszfaltos úton, szép tájban gyönyörködve futhattak, és kisebb szintkülönbséggel kellett megküzdeni. A 11 kilométer és az 5 kilométer, valamit a nordic walking-táv a Kopasz-hegyet kerülte meg. Az óvodások, kisiskolások 300, illetve 600 métert futottak. A frissítőpontokon szőlőcukorral, vízzel, citrommal és banánnal kínálták a versenyzőket.

Összesen 221-en álltak rajthoz, a legnépesebb a félmaraton mezőnye volt, 91 fő, ötvenen a kemény 11 kilométeren, 29-en az 5000 méteren, 18-an a 15 000 méteren, heten a nordicosok, valamint 10 ovis és 16 kisiskolás.

A célba érkezők - ahogy az megszokott a Balogh Tamás által 2009 tavasza óta szervezett futóversenyeken - kézműves medált, a dobogósok bort, édességeket és más jutalmakat kaptak, amit főként a Káli-medence gazdái, borászai, kézművesei ajánlottak fel. Így aztán arra is volt lehetőség, hogy a célba érkezők, miután kifújták magukat, kis borkóstoló közben beszéljék meg a pályaélményeket. Az ország távolabbi pontjairól is érkeztek a futás szerelmesei, sokan a fővárosból vagy például Szegedről, Kecskemétről, őket családtagjaik, barátaik is elkísértek a megmérettetésre. A kellemes őszi időben, remekül szervezett programon mindenki jól érezte magát, akár futott, akár csak kísérőként jött Mindszentkállára.

A verseny után Balogh Tamás mesélt a szervezéssel kapcsolatos tapasztalatairól, arról, hogy évről évre igyekszik frissíteni, megújítani a pályákat, új távokkal bővíteni a palettát (idén volt először a 15 kilométer), és minél több frissítőpontot létrehozni. Időnként nehézséget okoz, hogy a kirakott szalagokat leszedik, sőt, olyanra is volt példa, hogy a letépett szalagokat más ösvényekre tették át, ami - ha nem derül ki - az egész versenyt tönkretehette volna. Ezért vagyok kénytelen az utolsó napon újra bejárni az útvonalakat és ellenőrizni a szalagokat, és ezért igyekszem másnap mindent le is szedni, hogy ne legyenek útban senkinek. Hála istennek, az elmúlt kilenc év során a 16 megrendezett futóversenyen komoly eltévedések nem voltak. Jövőre folytatjuk, az itteni versenyeket a kalandfutas.hu oldalon lehet követni - mondta Tamás.

A kellemes időben, kiválóan szervezett programon mindenki jól érezte magát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!