Sport

2017.06.26. 15:35

Új úton a tapolcai vívók

TAPOLCA - Szalay Gyöngyi szakedző tizenharmadmagával - szülőkkel, volt csapattárssal, kollégával, tanítvánnyal - közösen a napokban megalapította a Tapolca Vívóklubot. Az alapítás hátteréről, mikéntjéről és a tervekről kérdeztük az olimpiai bronzérmes párbajtőrvívót.

Tóth B. Zsuzsa

- Már tizenhét évvel ezelőtt sem értettem egyet azzal, hogy Balaton Vívóklub lett a Borosné Eitner Kinga edző által alapított klub neve. De akkor még versenyző voltam, tudomásul vettem. Eltelt ennyi idő, együtt dolgoztunk, de úgy láttam, hogy nem működik az eredeti elképzelés.

Mindenki a lakóhelyén edz, a versenyzőket pedig nem tudjuk megtartani. Hiába van vívóterem Tapolcán, Keszthelyen, Balatonfüreden és már Veszprémben is, amikor valaki elkerül felnőtt korosztályba, nem lehet megtartani, ha nappali egyetemen, főiskolán tanul tovább. Lehet, hogy az ELTE egy kihelyezett tagozatát kellett volna lehozni Tapolcára a vívótermek helyett.

Úgy éreztem, hogy az edzések mellett valami hiányzik. Még az is megfordult a fejemben korábban, hogy kiszállok a vívásból. Visszamegyek főállású testnevelőnek, szabadok lesznek a délutánjaim, hétvégéim. Csakhogy közben rájöttem, hogy nekem ez a szakmám, ehhez értek, ezt szeretem csinálni. Bármilyen munkám volt, mindig edzősködtem mellette. Az Sz-L Bau Balaton Vívóklubban maradnak a keszthelyi, balatonfüredi, veszprémi tagok, a Tapolca Vívóklubba a tapolcaiak kerülnek, hogy tapolcai színekben versenyezzenek.

A balatonfüredi országos bajnokságon a tapolcai szakosztály törpici lánycsapata első helyet szerzett. A képen Cséri Sára, Konkoly Evelin, Simon Júlia és Szalma Sára mögött Szalay Gyöngyi és Némethné Szkalla Ilona szakedzők   Fotó: Szabó Csilla

Szeptembertől a versenyeken majd úgy szólítják a tanítványaimat, hogy a hatos páston X. Y., Tapolca, nem pedig mást. Nagyjából tizenöt évig szeretnék még dolgozni a szakmában, a szakmai tapasztalatom megvan, hiszen felneveltem olyan tanítványt, aki mára felnőttválogatott. A klub elnöke Kranabet Marcell, én elnökségi tag leszek Cséri Ritával együtt, aki a szülők érdekeit képviseli.

Ugyanis nem csupán tizenöt évre tervezem a klubot. Az edzéseket, ahogy eddig, Némethné Szkalla Ilona szakedzővel tartjuk majd - mondta Szalay Gyöngyi.

Hozzátette, hogy az Sz-L Bau Balaton Vívóklubot Kinga vezeti tovább, reméli, a jó kapcsolat köztük megmarad.

Sőt, Kinga ígérete szerint és a közgyűlés remélhető döntése után a Tapolca Vívóklub megkapja mindazt a felszerelést, ami a helyi vívóteremben van.

- A Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt pozitívan állt a terveim mellé.

A városvezetés is jól fogadta a klub alapítást, elfogadta a névhasználatot és a székhely-engedélyt. Most szponzorokat keresek. Lehet, hogy nem lesz cégnév Tapolca neve előtt, de sok kisebb támogatásnak is örülni fogunk. Ami pedig a jövőképet illeti, az iskolavívás programot szeretném erősíteni az általános iskolai oktatásban.

Bekerülhetne a tanmenetbe a vívás, hogy akiknek tetszik, azok jöjjenek később a klubba. A párbajtőr mellett a tőr szakosztályt is elindítom, ebben a sportágban európai szinten is kevés a sportoló. A tőrözés kiváló az alacsonyabb, fürgébb gyerekek részére, hiszen ott más a lábmunka. Terveim szerint a gyerekek idővel dönthetnek majd, hogy a tőrt vagy a párbajtőrt választják. Hatvan-hetven fős klubot szeretnék, most 47-en vagyunk a 2009-ben született gyerektől a veteránig.

Tervezem egy új csoport beindítását hat-tíz év közöttieknek, hiszen a verseny-sportra törekszem, és ezt abban a korban kell elkezdeni. Úgy gondolom, továbbra is elérhető cél, hogy kadet és junior korosztályban Európa- vagy világbajnokságra jussanak el a tanítványaim.

Az SzL-Bau Balaton Vívóklub tapolcai szakosztálya legutóbbi sikere a balatonfüredi országos magyar bajnokságon a törpici lánycsapat által szerzett első hely. Cséri Sára egyéniben szerzett bronzot, 7. Szalma Sára, 8. Konkoly Evelin. Serdülő korosztályban bronzérmes lett Kauker Dominik, aki csapatban is a dobogó harmadik fokára állhatott Kovács Dániel, Kovács Benedek és Cséri Bence mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!