Sport

2017.01.31. 10:02

Sümegen, Zircen és Veszprémben épülne új kézis csarnok - Köszöntötték a Horváth-Marton duót

Veszprém - Huszonöt évvel ezelőtt indult a pályájuk, ebből az alkalomból köszöntötte a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség a Horváth Péter, Marton Balázs nemzetközi játékvezetői párost.

B. Virág Rita

Öcsi Tamás, a megyei szövetség főtitkára az összejövetelen beszámolt róla, hogy jelenleg negyven játékvezető és versenybíró közreműködik Veszprém megyében. Ezek közül hárman, Balogh Bettina, Horváth Péter és Marton Balázs nemzetközi minősítéssel rendelkeznek, heten „A", ketten „B", egy „C" kategóriás sípmester, illetve nyolcan dolgoznak az NB II-ben, további húszan pedig a megyei bajnokságokban és az utánpótlásban.

A játékvezetők számára példaértékű az, amit az elmúlt 25 évben a Horváth Péter, Marton Balázs kettős elért. Három világbajnokságon, három női Európa-bajnokságon, három egyetemi és főiskolás világbajnokságon szerepeltek eddig, de 2011-ben ők fújták a férfi Final Fouron a bronzmeccset, 2015-ben pedig a női Bajnokok Ligája döntőt. Ezen kívül közreműködtek még férfi KEK és EHF-Kupa fináléban is. A legutóbbi, decemberi svédországi női Európa-bajnokságon pedig történelmet írtak, hiszen első alkalommal használták a videóbírót. A huszonöt éves jubileum alkalmából emlékplakettet vehetett át a páros.

Rajtuk kívül két, feltörekvő tehetség munkáját ismerte el a szövetség. A Vörös Bence, Gáspár Soma játékvezetői kettősről a szakemberek úgy gondolják, akár a Horváth, Marton duó nyomdokaiba is léphet. A várpalotai páros mindenesetre szépen halad a ranglétrán, alig tíz hónap alatt már NB I-es junior és ifjúsági, meccseket, valamint NB II-es ütközeteket is vezettek. A tavasszal pedig szeretnének bekerülni az úgynevezett „C" keretbe is, így az NB I/B-ben is állandó szereplők lennének.

Annak idején, első NB I-es fellépése előtt vásárolt két játékvezetői mezt a Horváth, Marton kettős. Később ezeket a felsőket továbbadták annak a Bóna, Miskei párosnak, akik szintén NB I-es sípmesterekké váltak. Ők is továbbörökítették a felszerelést, a Felhő, Öcsi duónak, akik, mondanunk sem kell, ők is NB I-es szintig vitték, s most ők is megváltak a felsőktől, bízva a Vörös, Gáspár duó tehetségében.

Fotó: B. Virág Rita

Öcsi Tamástól megtudtuk még, a szövetség támogatásával a megyében három helyszínen is pályáznak kézilabda csarnok építésére.

Sümegen a napokban alakult meg a kézilabda szakosztály, ha minden jól megy, akkor a nyár elején megkezdődhet az új létesítmény alapozása.

Hasonló terveket szövögetnek Zircen is, illetve a Pannon Egyetem is pályázik, amely az egykori Máfki, Neviki épületei mögött építené fel az új termet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!