Sport

2016.07.22. 18:54

Rióban vitorláznak

Balatonfüred - A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) alaposan megadta a módját a riói olimpián résztvevő versenyzők köszöntésének.

Horváth Gábor

A három vitorlázó olimpikont szűk egy nappal az Anna-bál előtt a balatonfüredi Anna Grand Hotel báltermében köszöntötték ünnepélyesen.

A helyszínválasztás persze nem volt véletlen, az idei ötkarikás játékokon három magyar versenyző képviseli a sportágat, s közülük ketten Veszprém megyei sportolók. Vadnai Benjámin a Balatonfüredi Yacht Club, Érdi Mária a Tihanyi Hajós Egylet kötelékébe tartozik.

Ők képviselik hazánkat vitorlázásban, balról: Vadnai Benjámin, Érdi Mária és Berecz Zsombor Fotó: Zwicker Tamás

A harmadik, legrutinosabb versenyző, a harmadik olimpiájára készülő Berecz Zsombor a fővárosi MVM SE vitorlázója.

- Örömmel jöttem Balatonfüredre, amely a magyar vitorlázás fellegvára - kezdte köszöntőjét Szabó Bence, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) főtitkára. - Gratulálok a magyar vitorlássportnak, igazán szép eredményt ért el. Az olimpiai kvalifikáció óriási teljesítmény, büszkék vagyunk rájuk - fogalmazott a sportvezető, aki kiemelte: a MOB és a vitorlásszövetség között remek az együttműködés, a sportág nemcsak minőségben, hanem mennyiségileg is fejlődik.

Kollár Lajos, az MVSZ elnöke a sportolók eredménye mellett segítőik munkáját dicsérte. Az edzők, a klubok sokat dolgoztak, ahogyan a szövetség is igyekezett mindent megtenni a sikeres szereplés érdekében. Hangsúlyozta Berecz Zsombor kőkemény profizmusát, Vadnai Benjámin tudatos, lépcsőfokról-lépcsőfokra haladó munkáját, fejlődését, Érdi Mária teljesítményét pedig egyszerűen csodának nevezte.

- Nem gondoltam a kvalifikációra, egyszerűen azért, mert nem tartottam reálisnak, hogy elérjem - nyilatkozta a 18 esztendős, Laser Radial osztályban versenyző hölgy, aki azért az utolsó lehetőséget jelentő verseny előtt felszívta magát.

- Arra gondoltam, a tokiói olimpia még messze van. Beleadtam mindent, amit csak bírtam, és sikerült...

A szintén nagyon fiatal, 20 éves Vadnai Benjámin, aki édesapja, Péter irányítása alatt, többek között öccsével, Jonatánnal készül a versenyekre, Laser Standard hajóosztályban indul Rióban.

A két fiatal célja az erős felnőtt mezőnyben a tapasztalatszerzés a tisztes helytállás. Berecztől (finn hajóosztály) viszont pontszerzést, esetleg dobogós helyet várnak itthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!