Sport

2016.07.29. 18:20

Négyszeres Európa-bajnok - Gelenecsér Róbert újabb nagyszerű eredményei

Pápa - Négy arany-, illetve két ezüstérmet szerzett a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Gelencsér Róbert. A kiváló pápai atléta felkészülését sérülés hátráltatta, így a kontinensviadalon elért újabb fantasztikus eredményei még inkább elismerésre méltóak.

Polgár Tibor

Gelencsér Róbert 2007-ben veseátültetésen esett át. Korábban is rendszeresen sportolt, és a beavatkozást követően sem hagyta abba a mozgást, az elmúlt években pedig jobbnál jobb eredményeket ért el különféle nemzetközi versenyeken a magyar válogatott tagjaként.

Az idei évben kilencedik alkalommal rendezték meg az európai szervátültetett és művesekezelt közösség legrangosabb sporteseményét, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát. A nemzetközi viadal a kezdetektől fogva egy úgynevezett multisport esemény, amelyen nyolc sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, pétanque, tenisz, tollaslabda, úszás) kétévente mérhetik össze erejüket a sportolók.

Gelencsér Róbert szervátültetett atléta sorra nyeri az érmeket a rangos nemzetközi versenyeken Fotó: Molnár Tímea

Az Európa-bajnokságnak 2016-ban a finnországi Vantaa városa adott otthont, ahová Európa 24 országából közel 500 sportoló érkezett. A magyar csapat oszlopos tagjaként idén is szoríthattunk Gelencsér Róbert pápai atlétának, aki egyéniben és csapatban is rajtvonal mögé állt. Róbert sporttársaival az első napon az ötkilométeres csapatversenyben a második helyen végzett, majd pár nappal később 100 és 200 méteren már egyéniben szerepelt. A pápai versenyző jó szokásához híven ezúttal is mindkét távon az első helyen ért célba, amivel megvédte Európa-bajnoki címeit.

Másnap a négyszer 100 méteres váltófutás előfutamából csapattársaival a legjobb idővel jutott tovább, majd a döntőben szintén egy nagyszerű futással az első helyen végeztek, így újfent megvédték bajnoki címüket. Ám ezzel még nem ért véget a sikerszéria, hiszen súlylökésben Gelencsér Róbert ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, míg távolugrásban második helyezést ért el. Összességében a pápai atléta négy arany- és két ezüstéremmel járult hozzá a magyar csapat sikeréhez. Hazaérkezése után a 2014-ben Pápa Város Díszoklevelével kitüntetett sportoló elmesélte: felkészülését sérülés hátráltatta, így bizonytalan volt, hogy el tudja-e érni a kitűzött céljait.

- Nem volt zökkenőmentes a felkészülésem, hiszen márciusban ráestem a térdemre - emlékezett vissza a kiváló atléta. - Kímélni kellett a lábamat, emiatt a másikat jobban megerőltettem, ennek pedig egy vádlisérülés lett az eredménye. Kénytelen voltam változtatni az edzésmódszereken, de szerencsére néhány hét elteltével az edzőtáborra már rendbejöttem. Elvárás mindössze annyi volt magammal szemben, hogy ne sérüljek meg újra, emellett természetesen szerettem volna megvédeni a két éve megszerzett bajnoki címeimet, ami végül sikerült is. Abból a szempontból is nehéz volt a dolgom, hogy az időjárás nem éppen a legszebbik arcát mutatta, ugyanis az Eb ötödik napján özönvízszerű eső zúdult a városra, csúsztak a versenyszámok. Ha ez még nem lett volna elég, a 100 méteres döntőben besült a startpisztoly, egyszóval egyáltalán nem volt könnyű dolgom - jegyezte meg Gelencsér Róbert.

Nemcsak a pápai atléta, hanem a teljes magyar delegáció kiválóan szerepelt: összesen 35 arany-, 32 ezüst-, valamint 28 bronzérem került a magyarok nyakába, mellyel hazánk versenyzői a házigazda finnek mögött a második helyet szerezték meg az országok összesítésében. Gelencsér Róbert elmondta, egy hét pihenést engedélyezett magának, azután pedig megkezdi a felkészülést a spanyolországi Malagában rendezendő jövő nyári világbajnokságra.

 

Gelencsér Róbert sikerei, díjai, elismerései között előkelő helyen szerepel az, amikor kategóriájában a 2015-ös év legjobb férfi sportolójának választották a pápai szervátültetett atlétát a magyar sportújságírók 58. alkalommal megtartott szavazásán. Gelencsér Róbert a rangos kitüntetést azzal érdemelte ki, hogy a 2015-ös Szervátültetettek Világjátékán négy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett, így pedig a világverseny legeredményesebb sportoló-ja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!