Sport

2017.02.25. 16:40

Micsoda meglepetés! A Veszprém kiütötte az Ajkát

Ajka – A volt ajkai játékos is betalált a teljesen enerváltan mozgó hazaiak kapujába. Az esélytelennek gondolt VLS nyerte a futball NB III nyugati csoportjának Veszprém megyei derbijét.

Horváth Gábor

FC Ajka-VLS Veszprém

0:3 (0:0)

Ajka, 350 néző. V.: Kovács G. FC Ajka: Dénes – Pál, Kovács Gergő, Kozma, Csemer – Lőrinczy (Pavlitzky, 37.), Tölgyesi, Hanzl, Köles – Major (Kovács Gábor, 61), Skriba. Edző: Bücs Zsolt. VLS Veszprém: Hársfalvi – Krebsz, Felber, Dobsa, Gunther – Bene (Gulyás, 88.), Simon, Kocsis, Kókány – Bognár (Burcsik, 89.), Büki (Molnár, 62.). Edző: Orbán Tamás.

A kiesés elöl veszprémiek nagy meglepetést arattak az FC Ajka otthonában

Szerencsére nem igazolódtak be a félelmek, csapadékmentes, napsütéses időszak előzte meg a derbit, így az ajkai játéktér – legalábbis a február végi időponthoz képest – remek állapotban volt.

Mindkét csapat jó formában várta az ütközetet, hiszen az FC Ajka és a VLS Veszprém egyaránt sima sikert aratott a tavaszi nyitányon, ezzel együtt az élmezőnyhöz tartozó hazaiak számítottak esélyesnek.

A közönséget sajnos nem mozgatta meg nagyon az egyébként érdekesnek ígérkező találkozó, a szokásosnál alig látogattak ki többen a meccsre.

Tapogatózó játékkal indult az összecsapás, először egy veszprémi szabadrúgás, majd Tölgyesi próbálkozása jelentett némi veszélyt. A Veszprém bátran játszott, fent védekezett és ez meg is zavarta az Ajkát, amely nem tudta magához ragadni az irányítást. Bognár lőtt kapu fölé.

A 11. percben a hazaiak támadtak, Skriba cselezett befelé szépen a jobb oldalról, lövése azonban nem sikerült. A másik oldalon Bene adott be veszélyesen, majd a 19. percben Dénes védte a vendégek jobbszélsőjének labdáját.

Az első 20 percben jobb volt a megyeszékhely csapata, amely könnyedén rombolta az ajkai támadásokat, s ha megszerezte a labdát, meg is becsülte azt. Ha Orbán Tamás tanítványai gólra törőbben futballoztak volna, s a 16-os előterében nem fogyott volna el az agresszió, akár nagyobb helyzeteket is sikerülhetett volna kialakítani.

A folytatásban éledezett az FC Ajka, amely többször is közel került a gólszerzéshez.

A 23. percben Pál labdája suhant el a kapu előtt. A másik oldalon Bognár ugrott ki a védők közül, de nem volt elég gyors és Tölgyesi utolérte. A 28. percben Skribát szerelte Dobsa közvetlenül a kapu előtt. A 32. percben Felber fejesét védte Dénes, a másik oldalon Kozma próbálkozott fejjel, sokan már gólt kiáltottak, de a veszprémiek tisztáztak a gólvonalról. Nem sokkal később még ennél is nagyobb ziccer maradt ki, Kovács Gergő senkitől sem zavartatva öt méterről passzolt léc fölé.

A 37. percben Lőrinczyt sérülés miatt le kellett cserélni, Pavlitzky jött a helyére.

Majort buktatták a bal oldalon, a 16-os vonala előtt, a szabadrúgást Hanzl tűzte kapura, a védők fejéről ment ki a labda az alapvonalon túlra. Pál kapott jó indítást a jobb oldalon, labdája azonban veszélytelenül ment el a kapu előtt keresztbe. Nem sokkal később Hársfalvi mozdult ki szépen Pál beadására.

A második félidő egy nagy hazai helyzettel kezdődött, Major közeli fejesét bravúrral védte Hársfalvi.

Az 53. percben Pavlitzky hozta fel gyorsan a labdát, Majorhoz passzolt, a szélső szép csel után hiába adott középre, a 11-es pont környékére épp senki nem érkezett. Nyomott az Ajka, de a Veszprém állta a sarat és lelkesen kontrázott. Rengeteg volt a hiba a hazaiak játékában, a Bücs-csapat fölénye meddő volt, komoly helyzetet nem sikerült kialakítani.

A 68. percben Bognár a 16-os előtt kapta a labdát, volt helye, két lövőcsel után 17 méterről Dénes mellett az ajkai kapu jobb oldalába gurított, 0:1.

Nem sokon múlt a második vendéggól, de Dénes bravúrral védte Simon közeli fejesét.

A 82. percben Tölgyesi ívelt át a hosszú oldalra, Skriba remekül érkezett, ám csukafejese a bal kapufa mellé ment.

Egy kontra után Molnár került helyzetbe, a védők azonban tisztázni tudtak.

A 86. percben Gunther futott fel a bal oldalon, lövését Dénes védte, de a kipattanót a volt ajkai futballista a rövidbe zúdította, 0:2.

A 90. percben megadta a kegyelemdöfést a Veszprém, Gunther szögletét Kocsis bólintotta az ajkai kapuba, 0:3.

Óriási meglepetés született a megyei rangadón. A Veszprém végig fegyelmezetten és igen eltökélten futballozott, ami meghozta gyümölcsét a felpörögni képtelen ajkaiak otthonában. A hazaiaknál rengeteg gyenge egyéni teljesítmény akadt, de a csapat még így gólokat lőhetett volna, ha jobban sáfárkodik helyzeteivel. Összességében teljesen megérdemelt a vendégsiker.

Bücs Zsolt: - Gyengén, rossz felfogásban játszottunk. Sokat cipeltük a labdát. Nem tudom, mi változott múlt hét óta. Ettől függetlenül az első félidőben három ziccerünk volt. A második játékrészben próbáltuk nyomás alatt tartani a Veszprémet. Megérdemelten nyertek a vendégek, a gólkülönbség túlzó.

Orbán Tamás: - Az elején letámadtunk, s ez 35 percig működött. Az első félidő vége meleg volt, kellett a szerencse is, hogy ne kapjunk gólt. Tudtuk, hogy a második játékrészben lesz terület, megérdemelten, simán nyertünk. Szeretném ezt a sikert felajánlani korábbi ajkai csapattársaimnak, barátaimnak és kiemelten Németh Györgynek, aki rengeteget segített, amikor Ajkán futballoztam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!