Sport

2016.09.30. 10:33

Megkezdődött a balatoni vitorlázók egyik legnehezebb versenye (Frissítve!)

Balatonfüred- Szeptember utolsó hétvégéjén ismét elrajtol a 2001-ben Fa Nándor által alapított Egyszemélyes Balaton-kerülő Verseny, idén MOL – TBS Nagydíj néven, a Balaton legnehezebb szólóvitorlázó versenye, kikötés- és külső segítség nélkül a Balaton körül.

Kekk Sára

A kezdetek óta TBS Nagydíj néven szervezett verseny az utóbbi években igen komoly fejlődésen ment keresztül. Amellett, hogy minden évben nő a nevezők száma, és egyre fiatalodik a mezőny, egyre több innovatív hajó megjelenése is. Bár most sem kell tömeges rajtra számítani, hiszen amellett, hogy az alapító, Fa Nándor is limitálja az indulók számát, a verseny nehézsége miatt, csak a nagyon felkészült hajók és hajósaik alkalmasak ezen a futamon helyt állni.

- Gyönyörű idővel ajándékozott meg minket a természet - mondta a rajt előtt Fa Nándor - az a nyugat, dél-nyugati szél fújdogál, amit az időjárás jelentések is ígértek.

A mezőny a Balatonfüredi Yacht Club előtti víztisztásról rajtolt, és ezt követően, ahogy az igazgató mondta, a nyolcas pro-k, azaz Varga Lajos a Nelson Flotta Lízinggel, Litkey Farkas a Kulcs - Softtal és Fazekas Gábor a Tantállal haladt az élen.

- Szép tiszta rajt volt, északi szélben indulhatott el a mezőny, gyönyörű, kifújt hármas szél van. Ha ez kitart, annak mindenki nagyon fog örülni - mondta Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója a rajtról.

Az idei verseny egyik különlegessége, hogy a 2006-ban megalkotott Fahajó 8mpro, azaz Fa Nándor hajója, amely két évet pihent az állványon, idén ismét a mezőnyben látható, bár most a korábbi TBS Nagydíj győztes Fináczy Péter áll vele rajthoz. Mellette olyan, jól ismert vitorlázók is az indulók között vannak, mint Fazekas Gábor, Litkey Farkas, Németh Zsolt vagy Rick Gergely, de a 2014-es győztes Varga Lajos, és a tavalyi nyertes Zolnai György is rajthoz állt, akit a versenytársak természetesen szeretnének idén legyőzni.

 

A tavalyi győztes kiesett

A folyamatos beszámolóknak köszönhetően megtudtuk, a Zipcode - azaz a tavalyi győztes hajó - zátonyra futott a verseny Balatonboglár és Fonyód közötti szakaszán. A  hajósnak, külső segítség igénybevétele nélkül nem sikerült magát leszabadítani a zátonyról, ezért a rendezőmotorostól külső segítséget kérve a 2015-ös Balatonkerülő győztese, Zolnai György sajnos feladni kényszerült a versenyt.

Zátonyra futott

A keszthelyi fordulónál sem mutatott újat a mezőnykép, még mindig Varga Lajos állt az élen, míg Litkey Farkas a második, Keszthelyi András a harmadik helyen. A forduló után azonban sajnos még egy versenyzőtől búcsúzott a mezőny, zátonyrafutás miatt feladni kényszerült a versenyt a mini 6.50-es Banzai - Kovács Tamás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!