Sport

2017.03.28. 19:25

Harmadik bajnoki cím - "A dobogón egyedül álltam, de az érmet nem egyedül szereztem"

Ajka - Harmadik bajnoki címét szerezte meg a március elején Makón rendezett Belügyminisztériumi Országos Judo- bajnokságon Pósa Dénes, az Ajkai Rendőrkapitányság címzetes rendőr főtörzszászlósa.

Tisler Anna

A sporteseményen a rend-őrség munkatársain kívül a terrorelhárítók és a büntetésvégrehajtási intézet munkatársai, a katasztrófavédelmi dolgozók, a rendőr szakközépiskolások és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói is részt vettek.

Veszprém megyét ketten képviselték, Pósa Dénes és a pápai Meksz Alexa. A 150 sportolót három csoportra osztották, külön versenyeztek a nők, valamint a 35 év alatti és a 35 év feletti férfiak. A judósokat súlycsoportokra is osztották. Pósa Dénes a 35 éven felüliek 90 kilós súlycsoportjába került, ahol 12 versenyző közül nyerte el az aranyérmet. Első érmét 2009-ben, a másodikat 2011-ben szerezte, ekkor a magyar csapattal kijutott a rendészeti dolgozók Európa-bajnokságára. Onnan érem nélkül, de szép élményekkel tért haza.

Az ajkai Pósa Dénes és a pápai Meksz Alexa képviselte Veszprém megyét az országos versenyen Fotó: rendőrség

A tíz év alatt, mióta részt vesz az ob-n, két ezüst- és két bronzérmet is szerzett.

Az Ajkán felnőtt Pósa Dénes életében már gyermekként is fontos helyet foglalt el a sport. Fazakas Tamás judóklubjában sportolt és vált sikeres versenyzővé. A dunántúli bajnokságokat megnyerte, országosan sem volt rosszabb helyezése, mint a hetedik hely.

Később a pályaválasztás, a munkába állás miatt a sport háttérbe szorult. Amikor fia, ifj. Pósa Dénes tíz év körüli volt, egyre többet gondolt arra, hogy gyermekének is meg kellene adnia azokat az élményeket, amiket ő kapott a sporttól. Felkereste egykori edzőjét. Azért, hogy a fiát motiválja, ő is újra edzésbe állt. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a fiú is hozza az eredményeket. Ifj. Pósa Dénes annyira komolyan vette a judót, hogy Paksra jelent- kezett gimnáziumba, hogy a sportágban kiváló hírnévnek örvendő Paksi Atomerő-
mű Sportegyesületben folytathassa a versenyzést. Ott is jöttek az eredmények, országos ötödik, hetedik helyezések, majd elérkezett az érettségi ideje, befejeződtek a középiskolás évek. A fiú ismét itthon, nevelőegyesületében edz.

Az apa elmondta, újra együtt judóznak. A felkészülési idényben sokat küzdöttek együtt a fiával, és az egyesület más tagjaival. Mindenkinek más a technikája, mindenkitől lehet valamit tanulni, nemcsak a jóktól, a kevésbé tapasztaltaktól is. Dénes hetente két edzésen vesz részt, mellette konditerembe jár és fut.

- A sport kikapcsol, feltölt, élményeket ad - fogalmazta meg a bajnok. - A judo nem csupán a fizikai képességeket veszi igénybe, hanem a szellemieket is. Végig ott kell lenni, pillanatok alatt dönteni. Örülök, hogy ismét sikeres voltam. A dobogó legfelső fokán ugyan egyedül álltam, de az érmet nem egyedül szereztem. Segítségemre voltak az Ajkai Rendőrkapitányság dolgozói, akik
a munkaidő-beosztással lehetővé tették, hogy tudjak edzésre járni, edzőim, Fazakas Tamás és Farkas Imre, valamint a csapattársaim.

Pósa Dénes, halimbai körzeti megbízott 1993. március 16. óta dolgozik a rendőrkapitányságon. Reméli, még sok sikert ér el a sport területén is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!