Sport

2015.12.17. 14:18

Fekete László befejezte pályafutását

Ősi - Szülőfalujának, Ősinek is köszönetet mondott Fekete László, aki búcsúversenyén közel a hatvanhoz is világbajnoki címig vezette a fiaiból álló magyar csapatot.

Horváth Gábor

Öt kontinens erős emberei búcsúztatták a visszavonuló Fekete Lászlót, az ország Lacija a székesfehérvári kosárlabdacsarnokban rendezett világbajnokságon zárta aktív pályafutását.

A hamarosan az 58. születésnapját ünneplő sportember fantasztikus karriert futott be, ezalatt a világ számos országában ismerték meg a nevét, itthon pedig egy ország Fekete Lacija lett, a mi „világ legerősebb emberünk”.

Nemcsak fizikai képességeivel, hanem személyiségével is belopta magát az emberek szívébe.

- Elhatároztam, hogy többet nem indulok nemzetközi versenyeken. Búcsúzóul egy olyan viadalt tudtunk tető alá hozni, amilyen még nem volt: kontinensek csapatai vetélkedtek a világbajnoki címért - mesélte a Naplónak Fekete László, aki a megmérettetés előtt meghatódva mondott köszönetet azoknak, aki az elmúlt évtizedekben segítették, támogatták.

A natúr (vállaltan és ellenőrzötten dopping nélkül készülő versenyző) erős emberek világbajnokságán a Fekete család (idősebb és ifjabb Fekete László, Miklós, valamint Richárd) Ázsia, Afrika, Ausztrália, Észak-Amerika és Európa négyfős együtteseivel mérkőzött meg.

Kőgolyó (a legnagyobb 200 kilogrammot nyomott) emelésében, az 550 kilós gumikerék forgatásában, a két, egyenként 15 kilós motoros fűrész oldalra tartásában, gúlacipelésben, valamint a 200 és 300 kilós súlyok lépcsőkre pakolásában összességében a Fekete család bizonyult a legjobbnak. Nem is akárhogy, a házigazda csapat (család) két világrekordot is felállított. Ifjabb Fekete László 15 méteren át vitte váltás nélkül a 300 kilós gúlát, Fekete Miklós pedig 500 kilós (!) súlyt cipelt a nyakában.

Az együttes legidősebb tagja is kitett magáért, 58 év ide vagy oda, Laci még egyszer utoljára megcsillogtatta erejét és technikai tudását. Ő maga a kilencedik, László fia a hetedik, Miklós a negyedik, Richárd pedig az első vb-címét ünnepelhette.

- Természetesen nagyon nehéz a búcsú, ám azért nem fáj annyira, mert a gyerekeim ennek a sportágnak művelői, így én sem szakadok ki teljesen a légkörből. Továbbra is szervezem a viadalokat, versenybíróként is tevékenykedem és edzősködöm. Persze a tréningekkel sem állok le, csak most már nem 4-500, hanem csak 300 kilókat emelgetek - fogalmazott legendás humorérzékét is megcsillantva Laci, aki kiemelte: nagyon boldog volt, hogy ilyen sokan kilátogattak utolsó versenyére.

- Szívem nagy örömére szülőfalumból, Ősiből is sokan, körülbelül kétszázan érkeztek és fergeteges hangulatot varázsoltak a csarnokba. Köszönöm nekik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!