Sport

2015.08.20. 12:45

Élete versenye jön: Három számban is szoríthatunk Rasovszky Kristófért

Veszprém - Rasovszky Kristóf három számban áll rajtkőre a szingapúri ifjúsági világbajnokságon, ahol egyéni csúcsokat tempózva, szeretne döntős helyen célba csapni.

Heffler Péter

Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub versenyzője eddigi karrierjének legnagyobb versenyére, a szingapúri ifjúsági világbajnokságra készül, ahol jövő héten ugrik vízbe. A tizennyolc esztendős úszónak hosszú út vezetett idáig, és edzője elmondása alapján a felkészülésnek több nehéz pontja is volt. Elég csak arra gondolni, hogy akadt olyan időszak, melynél nem volt ritka a tíz kilométeres méterszám egy edzésen, de például még a múlt heti edzőtáborban is előfordult, hogy tizennyolc kilométer volt a napi etap. Rasovszky Kristóf utóbbi időben elért eredményei azonban önmagukért beszélnek, melyek alapján kétség sem fért a vb-részvételéhez.

Rasovszky Kristóf az ifjúsági magyar bajnokság után kapott meghívót a világbajnokságra utazó magyar válogatott keretbe. Fotó: Heffler Péter

– Az ifjúsági magyar bajnokságon szinte egyéni legjobb időkkel sikerült nyerni két versenyszámban, 800 és 1500 méter gyorson, majd ezt követően hirdették ki a szingapúri junior világbajnokságra utazó keretet – mesélte Szokolai László, a Balaton Úszó Klub vezetőedzője. – Kristóf bizalmat kapott a szövetségtől, tekintettel az ifjúsági Európa-bajnoki negyedik helyére, és a folyamatos fejlődésére, amin az utóbbi időben keresztülment. Ennek megfelelően a válogatott edzőtáborába kerültünk, ami múlt hét szombaton fejeződött be Balatonfűzfőn. Ez remek alkalom volt, hogy formát időzítsünk, Kristóf nagyon jó időket, edzéscsúcsokat produkált, ráadásul technikai téren is sikerült előrébb lépnünk, hiszen a fordulókon, és a kidelfinezéseken sokat csiszoltunk. Bízunk benne, hogy helyt tudunk állni Szingapúrban, ami a szezonnak már nagyon a vége. Ilyenkor mindenki már régen pihenőn van, de hát ezeket az ifi vb-ket mindig ilyen időpontra teszik, és mindenkinek ugyanúgy szezonvége van, mint nekünk – mondta még Szokolai László.

Kristófra kedd délután még várt egy átmozgató edzés Budapesten, hogy aztán edzőjével este útra keljen Szingapúrba. Az ifjú úszót nem különösebben foglalkoztatja, hogy egy világbajnokságra utazik, úgy készül fejben, mint bármikor máskor.

– Mondható ez a mostani a legrangosabb versenynek, de nem izgulok miatta, próbálom kizárni, hogy ez egy világbajnokság és próbálok úgy készülni, mint egy átlagos versenyre. Szerintem így kizárható a túlzott stressz – vélekedett Rasovszky Kristóf.

– Medencében az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 800 méter gyorson elért negyedik helyemre, illetve a svájci nyílt vízi korosztályos Európa-bajnokságon szerzett csapat ezüstéremre vagyok eddig a legbüszkébb. Azonban egyéni csúcsokkal, illetve legalább az egyik számomban egy első nyolcas helyezéssel szeretnék itt is kitűnni – tette hozzá a Balaton Úszó Klub versenyzője.

Kristóf tervezett szingapúri programja

A Balaton Úszó Klub versenyzője augusztus 25-én ugrik először vízbe 400 méter gyorson, majd 27-én következik a 800 méter gyors, azt követően 29-én pedig az 1500 méteres táv. – Szeretném, hogyha 1500 és 800 méteren is megjavítanánk a legjobb időinket, a 15:28-at és 8:04.5-öt, mert akkor az azt jelenti, hogy előrébb léptünk. Hogy aztán ez helyezésben mit jelent, majd kiderül, hiszen nem láttuk még a rajtlistát – tűzte ki a célt Szokolai László vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!