Sport

2016.11.29. 09:45

Csetényi edző: "elk...ult a megyei futball"

Négy év után távozik posztjáról a megyei futball egyik legpatinásabb klubjának edzője. Nagy László nem szokott köntörfalazni, mindig kimondja, amit gondol, most sem tett másként.

Horváth Gábor

A Csetény SE őszi szezonja nem úgy sikerült, ahogyan az várható volt a jó játékosállománnyal rendelkező csapattól. A mezőny egyik legnépszerűbb, legtöbb szurkolóval rendelkező alakulata csak az 13. pozíciót foglalja el az első fél év után.

A távozó edzővel, Nagy Lászlóval okokról, jelenségekről, szenvedélyről, alázatról, pénzről, a megyei futball mai sajátosságairól beszélgettünk.

- Négy évet töltöttél a klubnál, s korábban is voltak nehéz időszakok.

- Igen, négy különböző évet. Az első fél szezonban gyakorlatilag kiestünk, de szerencsénkre a megyei másodosztályból senki sem jött fel. Fantasztikus csapat körvonalazódott, a játékosok délelőtt-délutáni ritmusban edzettek munkahelytől függően. Ennek aztán meg is lett az eredménye, a 2013/2014-es szezonban egy bajnoki második helyet és egy megyei kupagyőzelmet szereztünk. A másfél éves munka meghozta gyümölcsét. Szenvedéllyel, érzelemmel futottunk ki a pályára, akár edzésről, akár mérkőzésről volt szó.

Nagy László négy év után távozik a csetényi csapat éléről (Fotó: Penovác Károly)

- Később mindez megváltozott?

- Sajnos a csapat kicserélődött, hirtelen népszerű klub lettünk, szinte mindenkit megkerestek különböző ajánlatokkal, s akik maradtak, úgy érzem, elteltek az eredménnyel. És itt meg kell jegyezzem, rendkívül tisztelem az Úrkút csapatát, amely minden bajnoki évben, annak erősségétől függetlenül, esélyes a végső győzelemre. Erre pedig csak a jó mentalitású játékosok képesek. Az idei szezonban ebben a mezőnyben ilyen például Márton, Blaski, Gersics, Pálfi, vagy Piri. Ők mind 40 év felettiek, de mindig megvolt és meglesz bennük a szenvedély, az alázat. Ugyanez nem mondható el a húszas éveikben járó fiatalok nagy részéről, s ez sajnos általános probléma jelenleg.

- Miért most jött el a pillanat, miért most adtad fel?

- Ahogy telik az idő, úgy fásul bele az ember, nem azért képzi magát, hogy folyamatosan 4-5 embert lásson edzésen. Mit kérjen számon mérkőzésen? Nem vagyok megélhetési edző, nem is leszek soha. Ha kell, akkor a kiesés ellen küzdök, de legyen cél, és legyen hozzá megfelelő számú, mentalitású játékos, aki el is hiszi, hogy ez közösen megvalósítható. Egy játékosnak, edzőnek élveznie kell azt, amit csinál. Különben nem szórakoztat, és elvileg a futballt ezért szeretik, ezért a legnépszerűbb sport a világon. Hiába van meg a képessége a játékosoknak, ha azt nem fejleszti, vagy legalább nem tartja szinten. Sajnos ez nálunk bekövetkezett. Az elmúlt egy évben szégyent hoztunk egyesületünkre és a szimpatizánsainkra. Így nem lehet példaként említeni a felnőtt játékosokat.

- Ha a hozzáállással volt a probléma, miért nem igazoltatok másokat, változtattatok a csapaton?

- Igazoltunk volna, ha... Az igazság az, hogy elkurvult a megyei futball, 300-500 ezer forint/év egy, a mi szintünkön jónak mondható játékos megszerzése. És azért jegyezzük meg: a Veszprém megyei foci az egyik leggyengébb színvonalú az országban. Meddig lehet ezt fenntartani? Az utánpótlás pedig, tisztelet a kivételnek, romokban. Létszámhiányról, ki nem állásról szinte minden héten olvashatunk.

- Akkor most teljesen kijózanodtál a fociból? Látunk még a pálya szélén? Egy olyan típusú ember, mint te, nem nagyon szokta hosszú időre elhagyni a futball, a sport világát.

- Egyelőre az U-13-as és az U-16-os csapatot viszem tovább. Minden kiforrja magát. Az első, hogy legyen cél, a feladat pedig megtalál. Szeretném hozzátenni, hogy köszönöm az elmúlt éveket, rengeteget kaptam ettől a játéktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!