Sport

2016.05.04. 11:50

Brutális, ami előttük áll! Elrajtolt a füredi ultramaraton

Balatonfüred - Nemcsak az átlagembernek, egy profi futónak is elképzelhetetlenül brutális viadal vette ma kezdetét a Balaton-parti városban.

Horváth Gábor

A balatonfüredi hatnapos ultramaraton futóverseny legjobbjainak célja az ezer (!) kilométeres távolság elérése, illetve meghaladása.

Ez a versenyszám a hivatalos atlétikai futó kategóriák legmagasabbja, mondhatjuk úgy is, hogy az ultrafutás királykategóriája. A füredi viadal ráadásul az elmúlt években igazán komoly elismertséget vívott ki magának, nem csoda, hogy 24 ország közel nyolcvan sportolója állt rajhoz szerdán délben a város kempingjében. A szervezők olyan körülményeket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a különböző nemzeti rekordok megdöntését. A fő cél persze a világcsúcs, amelyet a görög Jannis Kuros állított fel még 1988-ban. A sportember 1028,938 kilométert futott...

A mezőny ma rajtolt, a versenyzők hat napig futnak. Az eredményhirdetést kedden 17 órától tartják Fotó: Stieger Ádám

- Az indulók egy 900 méteres körpályán futnak a következő hat napban. Mindenki úgy osztja be az idejét, ahogy szeretné, nyilván a cél, hogy minél többet a pályán legyen az ember. A tavalyi győztes napi több, mint 160 km-t tett meg, ami ugye négy maratonnak felel meg - magyarázta érdeklődésünkre - Horváth Jenő főszervező, aki hangsúlyozta: rendkívül komplex teljesítményről van szó, hiszen a versenyzőknek a minél nagyobb táv leküzdése mellett és érdekében hatékonyan kell megoldaniuk az akklimatizálódást, a pihenést, a táplálkozást.

A szervezők ehhez persze minden segítséget megadnak.

- Viccesen azt szoktuk mondani, hogy az ultrafutáshoz acél izomzat, kötél idegzet és vas akarat szükséges, de igazából ez nem tréfa. A megfelelő fizikai állapot mellett ki kell zárni az idegesítő, zavaró tényezőket, és bizony konokság is kell - mondta Horváth Jenő, elárulva: az említett világcsúcs megdöntésére két induló, a svéd Anders Tysk és a magyar származású amerikai Joe Fejes pályázik jó eséllyel. A jövő keddig tartó viadal mezőnyében vannak 70 év feletti futók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!