Sport

2015.05.20. 19:19

A gyerekek a sport mellett nyaralnak is a fogyatékkal élők diákolimpiáján

Zánka – Soha ennyien még nem vettek részt a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége zánkai rendezvényén.

Horváth Gábor

A program keretében három napon át több mint nyolcszáz fiatal méreti meg magát három sportágban. A hagyományosan a zánkai Erzsébet-táborban szervezett esemény ünnepélyes megnyitóját szerda este tartották.

– Jól felkészültetek? – kérdezte köszöntőjében az összegyűlt gyermekseregtől Molnár Péter, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője. Az ekkora tömegnek kissé szűkös sportcsarnok visszhangzott az igentől, a megnyitót az éppen szerda este megérkező vihar elől a szervezők kénytelenek voltak fedett helyre menekíteni. A gyerekeket persze ez egyáltalán nem zavarta. Molnár Péter sok sikert kívánt az ifjú sportolóknak, akik a versenyek mellett szórakoznak is a tóparton.

Idén is a zánkai Erzsébet-tábor ad otthont a tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek országos diákolimpia döntőjének. A fiatalok péntekig versenyeznek és üdülnek a Balaton partján. – Igyekszünk élményeket adni nekik – hangsúlyozta Szabó László elnök, aki elmondta, a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidő-sport Szövetsége (FODISZ) körülbelül nyolcezer fogyatékkal élő fiatalt mozgat meg évente, s ezzel ők a legnagyobb ilyen jellegű szervezet az országban. A zánkai a legnépesebb rendezvényük.

Az immáron hagyományos esemény egyszerre verseny és nyaralás, sok hátrányos helyzetű fiatal számára az egyetlen esély és alkalom arra, hogy lejusson a Balaton partjára.

Idén közel kilencszáz résztvevővel bonyolítják le a népszerű rendezvényt, amelyre az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek gyerekek és kísérők.

A fiatalok három sportágban mérik össze tudásukat, a röplabdából fejlesztett zsinórlabda mellett atlétikában és labdarúgásban ügyeskedhetnek. A versenyek már szerdán elkezdődtek, a zsinórlabdázók ekkor foglalták el először a helyi sportcsarnokot, csütörtökön és pénteken a többi viadal is bekapcsolódik a programba. Ahogyan már említettük, a műsor nemcsak sportból áll, a fiatalok strandolnak, kirándulnak az Erzsébet-táborban, illetve környéken. Szabó László kiemelte: az idei rekord létszám, ennek pedig az az oka, hogy nyitottak a különböző sérültségi ágak felé.

– Egyik fő célunk az, hogy kiszélesítsük azok körét, akik bevonhatóak a diákolimpiai versenyekbe, eseményekbe – mondta el lapunknak. Így lett a tanulásban és értelmileg akadályozott diákok mellett a zánkai viadal a vakok és gyengén látók, illetve kerekes székes fiatalok programja is egyben.

Veszprém megyei diákok is indulnak

Természetesen Veszprém megyei indulói is vannak a zánkai megmérettetésnek. Az országos döntőben várpalotai, veszprémi, tapolcai, ajkai és csabrendeki fiatalok vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!