sport

2021.04.25. 06:50

Olimpiára készül Bors Máté az Exatlon után

A karácsonyt az Exatlon Hungary ügyességi és extrémsport-versenyen töltötte Dominikán, később a reptéren szembesült azzal, hogy összetörtek az árbócai, amikor az andalúz szörfbajnokságra utazott, ahol edzés közben megsérült, miközben segített bajba jutott társának a tengeren.

Kovács Erika

avaly 1 óra 36 perc alatt teljesítette a Keszthely–Balatonkenese-távot szörffel

Fotó: Archív

A balatonalmádi Bors Mátéval, a Tihanyi Hajós Egylet kitűnő szörfösével a párizsi olimpiáról is beszélgettünk.

– Szüleim kedvence volt és sokat emlegették a Bors Máté című filmet, amelyet még a hetvenes évek elején láttak a legendás színésszel, Sztankay Istvánnal a főszerepben. Miért is ne történhetne meg egyszer, hogy engem dob ki az internet, ha valaki erre a névre kattint rá – mondja a rá jellemző kirobbanó jó kedéllyel Bors Máté.

A fiatalember nem titkolja, méregdrága sportot űz a szörfözéssel, amelyhez minden fillért neki, családjának kell előteremtenie, illetve a szponzorokra számíthat. Így a kaland és a kihívás mellett éppen azért is jelentkezett az Exatlon Hungary versenyre, hogy mind többen megismerjék, és bizonyítsa az extrém kihívások, a sport iránti elkötelezettségét.

– Az a célom, hogy sikerüljön megvalósítani az álmaimat, és kijussak a 2024-es párizsi olimpiára, amelynek vizes viadalait Marseille-ben rendezik – tekint előre. Terve érdekében karácsony előtt repülőre ült, hogy részt vegyen az extrémsport-viadalon Dominikán, ahol hat hetet töltött el. Számtalan élményt adott neki a verseny, amit meghatározónak tekint az olimpiához vezető úton. Azt mondja, nagyon jó volt a társaság és az étel, élvezte a rengeteg napsütést, úgy fogalmaz, „28 fokon működöm a legjobban”.

Bors Máté

Élményt jelentett neki az is, ahogy betekinthetett a kulisszák mögé, és látta, hogyan készül egy filmes produkció. Örökre emlékezetes marad számára a helikopterezés, az abból való vízbe ugrás. Az is nagy élményt jelentett neki, amikor értékes pontokat tudott megnyerni, illetve azok a futamok, amikor hibátlanul teljesítette a pályát.

– Nagyon élvezem, amikor kihozom magamból a maxi­mumot, nekem az mindig nagy pillanat, és az Exatlon ilyen volt – fogalmaz. Amikor befejezte a versenyt, jó érzéssel töltötte el, hogy visszakapta a telefonját, amellyel azonnal elkezdte szervezni az életét. Három hetet töltött a családjával, és már indult is edzőtáborozni, illetve az andalúz bajnokságra a spanyolországi Cádizba. Bécsből repült a magyar csapattal, és a reptéren kellemetlen meglepetés fogadta: mindkét árbóca darabokra törött. A lehetetlent nem ismerő edzője szerzett egy árbócot, de ezzel a csapások nem értek véget, ugyanis kiderült, a bum (a vitorla alsó élét tartó rúd) is eltörött útközben. Szerencsére egyik csapattársa segítségével pótolták, és Máté végre vízre szállhatott. Úgy fogalmaz, nagyon jó érzés volt négy hónap után ismét a deszkán állni.

Az egyik edzésen arra lett figyelmes, hogy elesett egy csapattársa, és sok víz ment a vitorlájába. Máté azonnal odament hozzá, beugrott a tengerbe, és mentés közben nem figyelt a saját felszerelésére. Abba úgy belerúgott, hogy megsérült a lába, amely fájt és nagyon vérzett, de két edzőfutamot így is lenyomott. A víz hideg volt, így nem nagyon érezte a fájdalmat, azt látta, hogy nagyon vérzik, végül a sebet össze kellett varrni a kórházban. Az orvos javasolta neki, pihenjen egy hetet, de Máté három nap után ismét vízre szállt, aztán első lett a magyarok között.

A verseny után nem utazott haza a csapattal, hanem pihent kicsit, majd továbbment Tenerifére egy windsurfklubba, ahová a világ legjobbjai járnak télen edzőtáborozni.

– A maradék pénzemből továbbutaztam Sevillából Tenerifére, sok rizikóval, súlyos felszereléssel, sérült lábbal, egyedül, de ez van, menni kellett tovább, ha a célomat egyszer meg akarom valósítani – sorolta elszántan a kihívásokat.

A húsvétot már a családjával töltötte. Azt mondja, nagyon sokat köszönhet a szüleinek, mert nélkülük nem tudna haladni ezen az úton. A bizalom, a támogatás, amit kap tőlük, rengeteg energiát ad neki. Soha nem kérdőjelezik meg a döntéseit, tudják, hogy átgondolja a dolgait, de természetesen féltik. Idei céljairól kifejti, szeretne bekerülni a világ- és az Európa-bajnokságon az aranycsoportba, ami A típusú olimpiai kerettagságot jelent. Augusztusban lesz a világbajnokság Svájcban, ősszel pedig az Európa-bajnokság Marseille-ben, ahol 2024-ben rendezik meg a nyári olimpiai játékok vizes viadalait. Ráhangolódásnak nyárra többhetes Garda-tavi edzőtábort tervez, és jöhet a Kékszalag is.

Tavaly 1 óra 36 perc alatt teljesítette a Keszthely–Balatonkenese-távot szörffel
Fotó: Archív

Máté nem titkolja, extrém körülmények és kihívások között érzi magát igazán jól, így adódott, hogy végre valóra váltotta egy bakancslistás álmát. Egy longboardra, illetve gördeszkára kis vitorlást tett, így száguldozott az erős szélben a budapesti Hősök terén. Ez nagy poén volt és remek érzés, mert windsurfélményt adott, amit korábban balaton­almádi és veszprémi parkolókban is kipróbált. Máté bevallja, természetesen jó lett volna megnyerni az Exatlont, de hogy el kellett jönnie, biztosan nem véletlenül történt, mert tavasszal már húzott volna a szíve a szörfözéshez, ami a szenvedélye, és az eredményekért, az olimpiáért fanatikusan, hatalmas akarattal küzd. Úgy véli, amit az ember nagyon akar, és kőkeményen dolgozik, küzd érte, azt eléri.

Máté mostanában a Balatonon edzett, ahol összemérhette sebességét más csúcstechnológiás hajókkal és foil windsurfösökkel is.

– Ezek alapján azt kell mondanom, egész jó a sebességem és az élességem is – összegez erről a fiatalember, aki mindemellett a Testnevelési Egyetemen vitorlázó- és windsurf­edzői ismereteket tanul.

Bors Mátéról tavaly ősszel írtunk, amikor 1 óra 36 perc alatt teljesítette a Keszthely–Balatonkenese-távon kiírt, mintegy 80 kilométer hosszú gyorsasági versenyt. Ezzel új rekordot állított fel a komoly vitorlázómúlttal rendelkező szörfös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!