Sport

2015.10.30. 14:54

A felszínen maradtak a pápai pólósok

Pápa – Az éve eleji gondok ellenére sem adja fel a Pápai SE, és a 2015–2016-os szezonban is indultak a Dunántúli Vízilabda Liga serdülő-ifjúsági bajnokságában és az ob II-ben is. A felnőttek mellett közel negyven vízilabdás gyermek bontogatja szárnyait a klubnál.

Heffler Péter

A megye vízilabdaklubjait bemutató négyrészes sorozatunk végéhez értünk, hiszen korábban már írtunk a régióban meghatározó Balaton Vízilabda Klubról, a szépen fejlődő Balatonfüredi VSKA-ról, illetve a szintén egyre nagyobb halaknak számító ajkaiakról, a Cápa Vízilabda Klubról is. Mini szériánk záró részében a megye legnagyobb múltra visszatekintő egyesületét mutatjuk be, a Pápai Sport Egyesület vízilabda-szakosztályát.

Az ajkai klubhoz hasonlóan a pápai pólósok is egy igen nehéz időszakon vannak túl, azonban a PSE számára nem a vízfelület hiánya okozta a nehézségeket, hanem az egyesület előző elnöke által felhalmozott tetemes adósság. Mindezek ellenére fenn tudtak maradni a felszínen és idén is indítottak korosztályos és felnőttcsapatot is a 2015–2016-os bajnoki szezonban. – Jelenleg nincs könnyű helyzetben a csapat, az egyesület új vezetősége ugyanis még mindig a 2012 óta felhalmozott problémák megoldásán dolgozik az állami szervek és a Magyar Vízilabda Szövetség számára. Amíg ezek nem tisztázódnak, tagdíjakból finanszírozzuk a működést – mondta a jelenlegi helyzetről Kovács Kristóf, a Pápai Sport Egyesület év elején kinevezett elnöke. Pedig nagy kár lenne a pólósokért, mivel közel harmincöt éves múltra tekint vissza a sportág a városban. – A pápai vízilabdásélet az első fedett uszoda átadásával egy időben indult el, 1981-ben. Akkor még a megyei bajnokságban szerepelt felnőttcsapatunk, majd 1998-ban indultunk az országos bajnokság harmadosztályában, melynek azóta is folyamatosan résztvevői vagyunk. 2000 óta foglalkozunk utánpótlás-neveléssel, és indulnak csapataink a Dunántúli Vízilabda Ligában. Ebben a bajnokságban tavaly gyerek korosztályú együttesünk a hetedik helyen végzett – árulta még el Kovács Kristóf.

A PSE-nél jelenleg negyven gyermek vízilabdázik, akikkel két edző, Korpics István és Cseh László foglalkozik heti háromszor kétórás edzéseken. A DVL serdülő-ifjúsági korosztályú kiírásába nevező pápaiak már be is mutatkoztak az új szezonban, és az első fordulóban csak egy szoros meccsen maradtak alul 14:12-re a Balaton Vízilabda Klubbal szemben. Mellettük természetesen idén is indult felnőttgárda az ob II-ben, melynek alapjait egy idősebb korosztály, valamint saját nevelésű, már nem Pápán élő, főleg egyetemistákból álló fiatal játékosok adják, akik az évek során sikeresen beépültek a felnőttek közé. A nagyjából húszfős kerettel dolgozó Studringer Béla együttese pedig már az első győzelmet is begyűjtötte idén, méghozzá a Sopron ellenében. Kovács Kristóf az elvárásokról elmondta, hogy szeretnének minél több győzelmet gyűjteni az áprilisig tartó alapszakaszban, és bíznak egy jó szereplésben az azt követő rájátszásban is.

Szép sikerek szakmai részről

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy három éve az olimpiai bajnok Kósz Zoltán a most már tizenhét éves Kiss Gergőt leigazolta a gyerekcsapattól az MTK-hoz. Gergő itt előbb stabil csapattag lett, most pedig már az egyik legjobb honi műhelynek számító KSI-ben játszik – mondta büszkén Kovács Kristóf. – Emellett serdülőink értek már el harmadik helyezést a DVL-ben, a felnőttek pedig rendre jól szerepelnek a különféle tornákon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!