Sport

2015.07.04. 18:20

Külföldi kézbe került a Kékszalag

Balatonfüred – Többek között a Balaton legöregebb vitorlása is aranyérmet vehetett át az idei Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny ünnepélyes díjkiosztóján. Az abszolút győztes svájciak nagyon boldogok voltak.

Horváth Gábor

Szombaton tartották meg a 47. Kékszalag Árkád Nagydíj díjkiosztó ünnepségét. Több százan voltak kíváncsiak a balatonfüredi Gyógy-téren rendezett eseményre, amelyet Kollár Lajos nyitott meg.

- Köszönet a támogatóknak, versenyzőknek és nem utolsósorban azoknak, akik részt vettek a szervezésben – kezdte beszédét a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki kiemelte: nincs Füred városánál alkalmasabb helyszín a hagyományos viadal megrendezésére.

- Sokszor mondjuk, hogy a Balaton ezerarcú tó, hát most újabb arcát ismertük meg. Az ilyen tartós szélcsend, amelyet idén tapasztaltunk, rendkívül ritka. Ugyanakkor egy pokoli izgalmas és kiélezett küzdelmet láthattunk, sokáig nyitott volt a verseny. Egyre több a sikerre pályázó, esélyes hajó és ez jót tesz a Kékszalagnak. Bízom benne, hogy jövőre egy még jobb, még érdekesebb eseményt izgulhatunk végig és az időjárás is megfelelő lesz – fogalmazott Kollár Lajos.

A győztes svájci csapat boldogan integetett a színpadról, de Józsa Mártonék balra és Litkey Farkasék sem tűntek csalódottnak.
Fotó: Nagy Lajos

Az ünnepélyes díjkiosztón kategóriák szerint tüntették ki a legjobbakat, az első három-három helyezett hajó legénységét szólították színpadra. Több tucat érem és üvegtál talált gazdára, többek között a Balaton legöregebb hajója, a Kishamis is aranyérmes lett kategóriájában (összevont hajóosztály).

Az abszolút győztes a svájci Safram katamarán lett. A csapat (Rodolphe Gautier, Fabian Racloz, Yves Guntern, Pénzes Attila, Fabien Froesch, kormányos: Christophe Peclard) boldogan integetett a színpadon, de a másodikként célba érő Józsa Mártonék (Fifty-fifty), és a harmadik pozícióban záró Litkey Farkasék (Cellum) sem tűntek szomorúnak.

A szervezők tájékoztatása szerint az 540 indulóból összesen 432 hajó ért célba szintidőre, azaz szombat reggel kilenc órára.

Mint ismeretes, inkább embert, mint hajót próbáló Kékszalagon vannak túl a vitorlázók. A szél végig nagyon gyenge volt (emellett óriási hőség uralkodott), így a leggyorsabbak is csak araszoltak, illetve igyekeztek taktikázni, megtalálni azokat a sávokat, ahol előnyt lehet szerezni. Ebben a svájci induló volt a legjobb.

A győztes Safram 17 óra 6 perc 22 másodperc alatt teljesítette a több mint 150 kilométeres távot, azaz közel tíz órával töltött többet a vízen, mint tavalyi bajnok, az akkor rekordot futó Fifty-fifty.

Józsa Márton hajója ezúttal második lett, a tizenegyszeres Litkey Farkas Cellum nevű vitorlása pedig harmadikként ért a balatonfüredi kikötőbe péntek hajnalban.

Az első bójánál, Balatonkenese előtt még a Cellum haladt az élen, majd a svájciak vették át a vezetést. A Tihanyi-cső után előbb ötre, majd 11 hajóra hízott az élboly, a legjobb katamaránokkal két egytestű, a Principessa és a Raffica tudta tartani a lépést.

A Safram a Keszthelyi-öböl előtt némi egérutat nyert, elsőnek kerülte az utolsó bóját és már nem is adta ki a kezéből a győzelmet az ekkor már sötétben zajló viadalon.

A legjobb egytestűek között óriási csata volt, a Raffica 15 másodperccel verte meg a Principessát.

A magyar vitorlázás legnagyobb eseményét számos kísérőrendezvény és egyéb program színesítette Balatonfüreden. Csütörtökön éjszakai verseny rendeztek a Tagore sétány előtt, pénteken pedig ugyanitt első alkalommal tartottak gyorsasági megmérettetést. Utóbbin a legnagyobb végsebességet elérő hajó lett a győztes, ez pedig a gyenge szélben is 10 csomót elérő Fifty-fifty volt megelőzve a Black Jack és a Friss Víz nevű hajókat.

A 47. Kékszalag Árkád Nagydíj végeredménye, abszolút (a célba érkezési időponttal): 1. Safram (Christophe Peclard) 02:06, 2. Fifty-fifty (Józsa Márton) 02:21, 3. Cellum (Litkey Farkas) 02:44, 4. Friss Víz (Petrányi Zoltán) 03:11, 5. RSM DTM (Vándor Róbert) 03:13, 6. Black Jack (Nagy R. Attila) 03:17, 7. Naturaqua (Roland Gaebler) 03:19, 8. Raffica (Király Zsolt) 03:33, 9. Principessa (Kaiser Kristóf) 03:33.

A 47. Kékszalag vitorlásverseny ünnepélyes díjkiosztóján minden hajóosztály első három helyezettjét díjazték, így több tucat egység többszáz vitorlázója léphetett színpadra. Eredmények.

A 47. Kékszalag Árkád Nagydíj végeredménye, abszolút (a célba érkezési időponttal): 1. Safram (Christophe Peclard) 02:06, 2. Fifty-fifty (Józsa Márton) 02:21, 3. Cellum (Litkey Farkas) 02:44, 4. Friss Víz (Petrányi Zoltán) 03:11, 5. RSM DTM (Vándor Róbert) 03:13, 6. Black Jack (Nagy R. Attila) 03:17, 7. Naturaqua (Roland Gaebler) 03:19, 8. Raffica (Király Zsolt) 03:33, 9. Principessa (Kaiser Kristóf) 03:33.

A Cittel Lajos (elöl) irányította Sirocco legénysége is színpadra léphetett a balatonfüredi Gyógy-téren tartott díjátadón
Fotó: Nagy Lajos

11m One Design: 1. Fortély, 2. Obsession, 3. Caipirinha Long.

25-ös Jolle: 1. Vica, 2. Offroad, 3. Szélkiáltó.

33: 1. Madicken, 2. Kedves, 3. Széltoló.

30-as cirkáló: 1. Mágia, 2. Hárpia, 3. Jómadár.

Sudár Sport: 1. Válóok, 2. Semiramis, 3. Thetisz.

50-es cirkáló: 1. Jovital, 2. Parti Szél, 3. Cirrus III.

Asso 99: 1. Fantomasso, 2. Csimborasszó, 3. Picabo.

Elliott 770: 1. Princess, 2. Bootytime, 3. Nomád.

J24: 1. Django, 2. J.korszak Lauerl, 3. Afford Utasellátó. Regina: 1. Amitié, 2. Szindbád, 3. Avanti.

8m One Design: 1. Weight, 2. Van Dizájn, 3. Nekem 8.

Nau 370: 1. Sleepwalker, 2. Fantom, 3. Surprise.

Scholtz 22-es: 1. Aventura, 2. Hakuma Matata, 3. Metálka.

70-es cirkáló: 1. Capella, 2. Anna, 3. Orpheus.

Dolfin: 1. Rozália, 2. Hunger, 3. Hargita.

Bavaria 32: 1. Té Sailing Team, 2. Favonius, 3. Sailana.

X-35: 1. Mix, 2. Ham-Let, 3. Szélvész.

Nautic: 1. Oxygen, 2. Fanatic, 3. Bettus.

Összevont cikráló: 1. Kishamis, 2. Sindbád, 3. Sirocco.

Melges 24: 1. Hód, 2. FGF Isuzu Sailing Team, 3. Márta Maria.

Európa 30-as hajóosztály: 1. Ábránd, 2. Bestia, 3. Nagymágus.

Sudár Regatta: 1. Öreg, 2. Kiskovács, 3. Gé.

Folkboat: 1. Mormota, 2. Grünhilda, 3. Gandalf.

Elan 310: 1. High Flyers, 2. Carina, 3. Reverto.

YS I/1: Spirit Of Pleasure, 2. Shadowfax, 3. Paquita.

YS I/2: 1. Heléna, 2. Délibáb, 3. Fekete Ló.

YS 2: 1. Aiolos, 2. Volkswagen Leasing 2., 3. Admirál W.

YS III/1.: 1. Coca-ina, 2. Mariner, 3. Victoria.

YS III/2.: 1. Catullus Maximus, 2. Lillakata, 3. Bolygó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!