Sport

2014.07.06. 13:13

A Fifty-Fiftyé lett a Fehér szalag

Balatonfüred - A gyenge, változékony szél komoly kihívást jelentett a vitorlázóknak a Fehér szalag elnyeréséért rendezett 17. Izsák Szabolcs Emlékversenyen.

Győrffy Árpád

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) nagyhajós versenyén a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Tihany - Balatonfüred előtt kitűzött 43 kilométeres távot 42 vitorlás tudta megtenni az este fél hétben meghatározott határidőig.

A jellegzetes piros betűs vitorlákkal a Sirocco az indulásnál (Fotó: Győrffy Árpád)

Az 1945 előtti tervek alapján épített klasszikus hajók versenyén induló 36 vitorlás közül hét tette meg a távot este fél hétig. A leggyorsabb a Sirocco volt, Cittel Lajos kormányossal hét óra 39 perces idejével. A második a Lillafüred (dr. Gál András Levente), a harmadik a veterán Kishamis (Hrehuss György) lett a klasszikus hajók között. 

Az abszolút versenyben három katamarán végzett az élen, a Fehér szalagot Józsa Márton kormányos kétárbocosa, a Fifty-Fifty szerezte meg öt óra 21 perces idejével. A második a Black Jack (Nagy R. Attila) három perccel később, az Evopro (Litkey Farkas) újabb egy perccel később érte el célhajót. További másfél perc után ért be a leggyorsabb egytestű, a Raffica Király Zsolt kormányossal.

A sötét vitorlákkal a későbbi győztes Fifty-Fifty a rajt után (Fotó: Győrffy Árpád)


Az Esterházy strandon a Fehér szalag díjkiosztójával együtt avatták azt látványszökőkutat, amit a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) mintegy 10 millió forintos uniós támogatással készíttetett el. A gyermeköböl nyugati mólóján felszerelt csövekből a Balatonba kilővelő vízsugarakat színes fényekkel világítják meg. Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a BTE elnöke csodának mondta a Szentkirályi Vízangyal névre keresztelt szökőkutat, ami szerinte új attrakcióként Balatonfüred és a térségének is jelképévé válhat. Köszöntötte a szökőkút felavatását Hári Lenke alpolgármester is, aki egyben rövid tájékoztatást adott a strand előtt húzódó Tagore sétány tervezett felújításáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!