Sport

2013.07.02. 12:54

Tizenötödik repülés

Balatonfőkajár határában 1964–ben nyitotta meg kapuit az első repülőtér. Akkoriban elsősorban honvédelmi feladatokat látott el, majd rövid időn belül be is zárt.

Novothny Ottó

A helyiek azonban tizenöt esztendővel ezelőtt újjáépítették a létesítményt és megalakult a Balatonfőkajári Repülő Klub is. – A régi időben a fő hangsúly a vitorlázó repülésen és az ejtőernyőzésen volt – mesélte Vörös Gyula az egyesület elnöke, főpilóta.

– Amikor aztán újra nyitottunk, akkor ultrakönnyű repülőket használtunk (gyalogos és motoros sárkány, illetve merevszárnyú gépek), mostanában pedig újdonság az autogiro, ami helikopterszerű, de kisméretű gépet jelent.

– Tizenöt évvel ezelőtt versennyel nyitottak.

– Akkor rendeztük meg az első Sirály kupát és az elmúlt időszakban voltunk mi házigazdái a nemzeti bajnokságnak, a köztársaság kupának is. Ez a versenyünk azonban állandó és a hagyományoknak megfelelően ezúttal is érkeznek a sportág világ és Európa bajnokai közül is jónéhányan.

 

A balatonfőkajári repülőtér újkori története tizenöt éves, idén lesznek mini helikopterek is

 



– Veszélyes üzem a repülés, a főkajári reptér mégis makulátlan.

– Valóban nem történt még nálunk baleset, de a hozzánk járók közül már sajnos többen is csak az égi válogatottat erősítik. Hozzáteszem, hogy az ilyen baleset kilencvenkilenc százalékban emberi hiba következménye. Nekünk az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ilyen ne forduljon elő.

– Az idei Sirály kupa ünnepi programot ígér. Pénteken kezdünk, este 8 órakor összefoglaljuk az elmúlt másfél évtizedet, lesz videó vetítés is és bízom benne, hogy mellé remek hangulat. Érdekesség, hogy meghívtuk a hatvanas, hetvenes években itt repült pilótákat is, akiknek egyéb meglepetéssel is szolgálunk majd, de ezt még nem árulhatom el.

Szombaton délután ötkor kezdődik az ünnepi köszöntő: helyi tánccsoport bemutatójával, valamint az enyingi fúvószenekar műsorával. Természetesen mindemellett lesz ejtőernyős ugró bemutató és persze a verseny is, a megszokott repülős feladatokkal.



A jubileumi Sirály kupa programja

Július 5–én, vagyis már pénteken érkeznek a résztvevők és aznap 20 órakor emlékezés lesz. Szombaton 9 órakor repüli a mezőny az első versenyfeladatokat. Az ünnepi köszöntő 17 órakor kezdődik, majd a veterán pilótákat köszöntik (18.00). Az állómotoros célraszállás 19.45–kor indul, a napot közös hangárbuli zárja (20.45–től). Vasárnap újabb feladatokat kell végrehajtania a versenyben résztvevő pilótáknak, majd 14 órakor kezdődik az eredményhirdetés.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!