Sport

2013.07.05. 12:07

Sárkányok a hullámokon

Balatonfüred – A népmesei standard szerint a sárkányoknak többnyire hét fejük van, a fürediek azonban nem ilyen nagyratörőek, beérik hajónként egy sárkányfejjel, amit kiegészít még huszonkét jó fej: húsz evezős, egy kormányos és a dobos. Lángot sem okádnak, ellenben villámgyorsan, turbinaként lapátolják a vizet.

Karl Ákos

A Balatoni Kajak-Kenu, Evezős és Vitorlás SE 2009-ben alakult, vitorlás, evezős és kajak-kenu szakosztállyal, melyen belül a sárkányhajózás egy speciális, tömegsport jellegű alsportág. 2010-ben mutatkoztak be a nagyközönség előtt egy roadshow keretében Füreden, hajóik azóta tavasztól őszig látványos színfoltjai a tónak Balatonfüred és Tihany környékén. Edzőjük, Sáriné Házi Zsuzsa keményen, céltudatosan irányítja a csapatot és a hajót is.

Balatoni Kajak-Kenu, Evezős és Vitorlás SE-nél tömegsport jellegű alsportág a sárkányhajó

– Honnan az indíttatás, milyen kapcsolata volt a vízi sportokkal, illetve miért pont a sárkányhajózást választotta?

– Az egyesület alapítói, elnöke és alelnöke, Jakócs György és Jakócs Ildikó kértek fel a kajak-kenu edzői feladatokra, amihez jó alapot szolgáltatott a több évtizedes evezősmúltam (hússzoros magyar bajnok, illetve világbajnoki 7. helyezett evezésben, hatszoros női sárkányhajó-világbajnok – a szerk.) és a szakedzői képesítésem.

Milyen volt a füredi fogadtatás? Gondolom, már a tagtoborzás sem volt egyszerű feladat, hiszen akkoriban még szinte ismeretlen volt a sportág a Balatonnál.

– Az első érdeklődők az általam feladott újsághirdetésre jelentkeztek, utána azonban már – szájról szájra, baráti körről baráti körre alapon – dinamikusan bővült a társaság. Jelenleg hatvankét tagunk van, 10-től 73 éves korig minden korosztály képviselteti magát. Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy ez igazi tömegsport, hiszen kéthajónyi ember, 40–42 fő hetente háromszor tud edzeni, a vízi sportok között a legolcsóbb kategóriában. Ezt egyre több cég is felismeri és saját csapatokat szervez. A sárkányhajósok között pillanatnyilag egyhajónyi igazolt versenyzőnk van, a másik csapatot a hobbievezősök alkotják. Természetesen van átjárás felfelé, aki vállalja a heti három edzést és a hétvégi versenyzés terheit, erőnlétileg és technikailag bírja az igénybevételt, átkerülhet a versenyhajóba.

– Kicsit meglepett, hogy bár balatonfüredi az egyesület, Tihanyban szállnak vízre, illetve ott is tárolják a hajóikat. Mi ennek az oka?

– Valóban van egy kis ellentmondás a dologban, hiszen sportolóink zöme füredi, de Veszprémből és Almádiból is járnak edzésre. Balatonfüreden kezdtünk három évvel ezelőtt, ott azonban mindkét eddigi bázisunkon rövid idő után teljesíthetetlen anyagi igényekkel álltak elő a kikötő tulajdonosai, üzemeltetői, így tovább kellett lépnünk. Végül Tihanyban sikerült helyet találnunk a hajóknak, befogadtak minket, azonban az ideális helyszín mégiscsak Füred lenne.

– Evidens, hogy tavasztól őszig, ha az időjárás engedi, vízen vannak. Mi a helyzet télen?

– Természetesen télen is dolgozunk, hetente kétszer konditeremben tartunk erőnléti edzést, egy alkalommal pedig egy szálloda medencéjének partján ülve próbáljuk az evezéstechnikát csiszolni. A lehetőségek és a körülmények korántsem ideálisak, de igyekszünk efölött nagyvonalúan átsiklani, visz minket a lendület és az elszántság.

Ahogy hallgattam, figyeltem önt edzés közben, rögtön feltűnt, hogy elég határozottan, mondhatni keményen irányít, követel és diktál. Nem okoz ez konfliktusokat ön és a sportolók között?

– Úgy érzem, ebből nem csinál senki problémát, a lemorzsolódás is jelentéktelen mértékű az egyesületben. Aki egyszer beül a hajóba, gyorsan megtapasztalja: a huszonkét embernek összehangoltan, egymást segítve, fegyelmezetten és pontosan kell mozogni, dolgozni. Fontos a fizikai erőnlét, hiszen komplex a terhelés, szinte minden izomcsoportot megmozgat az evezés, de fejben is nagyon ott kell lenni! Edzés előtt-után, a parton már más a nexus, oldott a légkör közöttünk, kifejezetten összetartó, lelkes társaság alakult ki.

– Ejtsünk néhány szót az eddig elért eredményekről, illetve a jövőre vonatkozó tervekről is!

– Már az is jó érzéssel tölt el, ha végignézek a két hajón, és látom, hogy a sportolóim, tanítványaim megszerették ezt a sportágat, amiben mindenféle evezősmúlt nélkül is gyors és látványos sikereket értek el. Természetesen versenyeken is indulunk, eredményeink önmagukért beszélnek. Idén pünkösdkor részt vettünk a Velencében rendezett Vogalongán (32 km-es táv a nyílt tengeren és a lagúnákon), ahol a 60 sárkányhajó között az 5. helyen végeztünk. A másik jelentős idei versenyünk a bajai sárkányhajó-roadshow volt, itt 200 és 2000 méteren egyaránt ezüstérmesek lettünk. Célunk a divízió I csoportba való felkerülés, emellett természetesen nemzetközi versenyeken is szeretnénk érmeket szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!