Sport

2012.01.19. 09:13

Akiket a benzingőz megcsapott

Veszprém - Amikor valaki elvégzi a rali-versenybírói tanfolyamot, akkor rutinosabb társa mellett még évekig kell tanulnia a szakmát. A meghatározás azért nagyon pontatlan, mert ebből az elfoglaltságból megélni képtelenség. Megszállottnak kell lenni.

Novothny Ottó

A nehézségek ellenére úgy tűnik, sok a megszállott. Kovács Levente, a Veszprém Megyei Autósport Szövetség elnöke elmondta, hogy négy-öt évente indítanak tanfolyamot, azonban folyamatos az érdeklődés.

- Hölgyek és urak kérdezgetik a kollégáimat és minket az időpontról - kezdte a sportvezető, aki több hazai rendezvényen versenyigazgatóként dolgozik. - Ez persze nem véletlen, hiszen a veszprémi bírói csoportot százötven ember alkotja. A hat hazai ralibajnoki futamból négy lebonyolításában aktív résztvevő a mi stábunk. Emellett négy-öt terepraliversenyen, a Forma-1-es futamon, a ralikrosszbajnokságon, illetve az amatőr ralivetélkedőkön is közreműködünk. Ettől függetlenül a csapatot frissíteni és fiatalítani is szeretnénk.

- Feltételezem, nem anyagi okok miatt ilyen népszerű ez az elfoglaltság.

- Mondok tényeket: a Veszprém ralin általában komoly hőségben kell minden nap 6 és 18 óra között dolgozni. Ezért ötezer forint a járandóság. A munkába beletartozik a nézőterelés, a biztonsági felügyelet, a pályaépítés, kordonozás, az időmérő pontoknál, a szervizparkban ténykedés és a legkedveltebb buli: a végén a szemétszedés is. Egyértelmű tehát, hogy ezt csak megszállottságból, szeretetből lehet csinálni.

- Akit a benzingőz megcsapott...

- Valami ilyesmiről van szó. Nálunk Lakatos Lajos kezdte el a bíróképzést, vannak, akik huszonöt évnél is régebben dolgoznak velünk. Az új tagokat tapasztaltabb kollégák mellé osztjuk be, előbbieknek évekig kell még tanulniuk a munkát, miközben persze bizonyítaniuk kell rátermettségüket is. Folyamatos a továbbképzés és a legjobbak kiválasztódhatnak, hiszen kellenek vezetőbírók, biztonsági vezetők.

- Gondolom, sokan vágynak a Forma-1-be.

- Oda éppen nem egyszerű bekerülni. Tőlünk nyolcan kapták meg ezt a lehetőséget és élnek is vele, mert elégedettek a munkájukkal. A bejutásra azonban semmi garancia nincs, vannak időszakok, amikor be lehet kapcsolódni a körbe. Egyébként ez az igény nem feltétlenül jellemző, hiszen valóban rengeteg rendezvényünk van és szerencsére jut mindenhova bőven ember.

 

Először az elmélet, aztán a gyakorlat

A veszprémi ralibírócsapatba az idén be lehet kerülni. Ennek feltétele az öt vasárnap egész napos elfoglaltságot adó tanfolyam, amely február 19-én kezdődik és március 18-án vizsgával végződik. Az ötven óra alatt megszerzik a résztvevők az elméleti tudást, majd ezt követi a gyakorlati ismeretek elsajátítása, már a terepen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!