Sport

2011.06.21. 08:04

Tamburello - Itáliából származik, Bakonybélben játsszák

Bakonybél - A tamburello egy hazánkban még új, ám egyre népszerűbb sport neve. Mi sem bizonyítja jobban, hogy már országos versenyeket is rendeznek több kategóriában. Legutóbb, a május végi megmérettetésen a bakonybéli felnőttcsapatok harmadik és ötödik helyen végeztek.

Szabó Zsuzsanna

Első hallásra egy olasz étel vagy autómárka jut erről a szóról az eszünkbe. Ám a tamburello egy Olaszországban nagy hagyományoknak örvendő és nemzetközi szinten is egyre több országban - Franciaország, Németország, Spanyolország, Anglia, Skócia, Norvégia, Kuba, Japán, Brazília - elismert és kedvelt sport. A középkori eredetű, Itáliából származó labdajátékot egy csörgődobhoz hasonló kerek ütővel - ami a játék névadója is egyben - a tenisz szabályai szerint játsszák három- és ötfős csapatokban.

A még csak 2010-ben alakult Magyar Tamburello Szövetségnek egyelőre mindössze három sportegyesület a tagja, amiből kettő fővárosi, és egyetlen vidékiként a bakonybéli is csatlakozott hozzájuk. Bár még itt sincs egy éve, hogy elkezdték a helyiek az edzéseket, mára már negyven fővel büszkélkedhet az egyesület. A bakonyi kezdeményezésre még az Olasz Tamburello Szövetség is felfigyelt, sőt, olasz sportújságok is beszámoltak a Bakonybéli Tamburello Sportegyesület alapításáról. A településen élők közül főként az iskolások járnak az edzésekre lelkesen. A sportágat az olasz Giuseppe Fracchia és fia, Dániel ismertette meg a bakonyi település lakóival, a hozzá való ütőket és a labdát is ők hozták Olaszországból. Giuseppe ezen kívül a magyar tamburelloválogatott edzője is egyben.

- Astiban születtem, Piemonte környékén, ott ismerkedtem meg a tamburellóval. 1997 óta élek Bakonybélben, ahol tavaly szeptemberben kezdtünk el foglalkozni a sportággal a helyi iskolában - meséli Giuseppe aranyos akcentussal, aki civilben egyébként faipari vállalkozó.

- Én úgy tudom, úgy kezdődött a tamburelloőrület a településen, hogy Dániel bevitte egyszer az ütőket és a labdát az iskolába, elmagyarázta a szabályokat, és elkezdtek játszani. Mindenkinek nagyon tetszett, így elkezdett terjedni a játék, egyre többen kezdték el űzni - mondja Szökrényes Anita, aki maga is Bakonybélben lakik és a csapatról is sokat hallott már. - Nekem is tetszik, én is szeretném kipróbálni majd a barátnőimmel.

Giuseppe mellett Mészáros Antal vezeti az edzéseket. A településnek mára több csa- patot is sikerült kiállítania felnőtt, gyermek, fiú és lány kategóriákban is, és folya- matos az érdeklődők száma is, akik csatlakozni szeretnének.

Ma már eredményeket is fel tudnak mutatni, a Bakonybéli Villámok SE junior kategóriában első lett, gyermekcsapata pedig ezüstérmet szerzett a májusban rendezett I. magyar országos gyermek és junior tamburellobajnokságon.

A gyermekcsapat tagjai Simon Ferenc, Mernyei Bence, Bartus Márk, Mészáros Patrik, Bimbauer Richárd. A junioregyüttes: Palkovics Rudolf, Fracchia Dániel, Mészáros Márk, Mészáros Áron és Fenyvesi Gergely.

 

A bakonybéliek két felnőttcsapata legutóbb Tolnában, az I. magyar nyílt országos tamburellobajnokságon bizonyíthatta játéktudását. A Bacsák László, Horák Krisztián, Mészáros Antal alkotta csapat harmadik helyezést ért el, míg a másik alakulat ötödik lett. Utóbbi tagjai Bartus Balázs, Belső Norbert és Klesitz Róbert voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!