Sport

2009.10.20. 18:20

Európa legjobbja! - Csiszár Martin svájci jojógyártó cégnek is fejleszt

Litér - Ötven alapgyakorlat van, aki ezeket jól megtanulja, még nem tud szinte semmit. Az az igazi ugyanis, akinek a mozdulatai egyedülállóak.

Novothny Ottó

Csiszár Martin pontosan ilyen. Sőt, a gyakorlatában csak olyan pörgetések vannak, amit más nem csinál.

A litéri fiatalember nem véletlenül magyar bajnok jojóban. Az aranyérem pedig azt is jelentette számára, hogy bemutathatta tudását az Orlando városában megrendezett világbajnokságon.
 
- Iszonyú erős volt a mezőny - mesélte a veszprémi Gastroker szakközépiskola diákja. - Kétszázan voltunk, és ebből az előválogatás után nyolcan jutottak a döntőbe. Szerencsére nekem nem kellett selejteznem, mert magyar bajnokként csak a fináléban szerepeltem, ahol végül huszonketten léptünk színpadra.

Amerikában egyáltalán nem meglepő, hogy hatalmas konferenciaterem volt a vébé helyszíne, ahol hat kategóriában versengtek a résztvevők.

- Az egyik barátommal utaztunk ki, aki másik csoportban indult. Háromperces gyakorlatot kellett bemutatni, ahol a trükkök értékét és a show jelleget is pontozzák. Nekem előbbi volt erősebb, de így is csak a tizenkettedik helyen végeztem. Kicsit csalódott voltam, annak ellenére, hogy a legjobb európai lettem, mert a tíz között szerettem volna zárni.

A világbajnoki címet japán jojós nyerte meg, mögötte amerikai szerezte meg az ezüstérmet, és a harmadik helyezett is japán sportoló lett.

- A japánok félelmetesek - értékelt szakmailag a 17 esztendős fiatalember. - Például vízszintesen is tudják mozgatni a jojót, ami nagyon nehéz és hatalmas előadás. Tudom, mert amióta hazajöttem, már nekem is megy ez a trükk. Ilyen szempontból egyébként nagy lökést adott a vébé, az utóbbi időkben ugyanis kicsit lezserkedtem, de most megint teljes erőből gyakorolok.

Martin az egyik svájci jojógyártó cég fejlesztője is. Megküldik számára a sporteszközöket, és ő értékelést ír róluk, illetve ötleteket a változtatáshoz.
 
- Súlya, súlypontja, méretei és így tovább, számtalan olyan szempont van, ami alapján vizsgálható a jojó - mesélte a fiatalember. - Nekem például hetvennégy különböző darabom van már otthon, de persze csak néhány az, amivel edzem, illetve versenyzem. Érdekesség, hogy a vébé költségeinek zömét éppen az említett svájci cég állta, de szerencsére elégedettek voltak velem, hiszen a csapatból a legjobban én szerepeltem.

A két magyar fiatalemberért természetesen aggódott a család. Ők is izgultak, de aztán igyekeztek bejárni a környéket, megismerni a látványosságokat. Voltak víziparkban, filmstúdióban és egyéb emlékezetes helyeken.

- Novemberben Prágában lesz a hagyományos nyílt nemzetközi verseny, amit tavaly megnyertem. Aztán ugyanott lesz az Európa-bajnokság, majd december elején itthon a magyar bajnokság. A célom, hogy nyerjek, de ebben a sportágban nagyon nehéz ismételni. Az amerikai élményektől fel vagyok dobódva, új gyakorlatot próbálok összerakni, ami remélem, elég ütős lesz - mondta végül Csiszár Martin.

Már régen nem játék, hanem sport

Aki azt hiszi, hogy jojózni könnyű, annak érdemes megnézni egy olyan bemutatót, amit például Csiszár Martin is hónapokig gyakorol. A fiatalember szerint nagyjából ötven alapmozdulat van, amit kezdőként el kell sajátítani, majd indulhat a saját stílus kidolgozása, az egyedi trükkök gyártása. A jojó-világbajnokságon hat kategóriában rendeznek versenyt. A legelterjedtebb a klasszikus jojó, ahol az ujjhoz van erősítve az egy darab sporteszköz. Emellett van, akinek mindkét kezében van jojó, van szabadonfutó változat, illetve kimondottan show jellegű előadás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!