Sport

2009.06.24. 02:29

Saját vázat tervez

Veszprém - Tulajdonképpen a fizika eddig tanult törvényeit is időnként felülírja. A néző csak áll, figyeli a trükköt, aztán amikor vége, akkor próbálja felidézni, de csak addig jut gondolatban: hogy is volt ez?!

Novothny Ottó

A nyíregyházi fiatalember BMX flatland freestyle bajnok. Mi több, a világ legjobbjai között tavaly a második helyen végzett. Néhány napja a veszprémi sétálóutcán tartott bemutatót Kun Ádám, ahol lenyűgözte az érdeklődőket és a járókelőket.

- Bemelegítésként némi névmagyarázatra lenne szükség.

- A flatland azt jelenti, hogy aszfaltos és sima területen mutatjuk be a tudásunkat. A freestyle sokkal közkeletűbb: ez szabadgyakorlatot jelent, vagyis a versenyzők trükköket mutatnak be a biciklijükkel. Olyannyira szabad a vásár, hogy a kiszabott két, illetve a döntőben a két és fél perc alatt nincs kötelező elem sem.

- Vannak a labdajátékok és sok egyéb sportág, az átlagember pedig biciklivel mondjuk vásárolni megy.

- Eleinte én is fociztam, de hozzáteszem, ott is fanatikus voltam. Rengeteg különedzésre mentem, a legjobb akartam lenni. Aztán 1998-ban Sátoraljaújhelyen volt két BMX-es, és őket láttam először trükközni az utcán. Az első látásra beleszerettem a dologba, és azóta is töretlen ez az érzés.

- A tévében nézve alig-alig látszik különbség a bemutatott gyakorlatok között.

- Négy- vagy öttagú zsűri dönt, így az eredmény valóban teljesen szubjektív. Ugyanakkor persze vannak értékelési szempontok: ilyenek a nehézség, eredetiség, a trükköket milyen variációkban, kötésekben mutatja be valaki, valamint nem mellé-kes a közönség reakciója sem.

- Ezt hallva különösen bosszantó lehet egy hellyel lemaradni az aranyéremről.

- Éppen ellenkezőleg, a győztes amerikai teljesen megérdemelten nyerte meg a világbajnokságot. Érdekesség egyébként, hogy nálunk nincs meg az a fajta rivalizálás, ami más sportágakra jellemző. 

Teljesen jóban vagyunk, rendszeresen érintkezünk az interneten, és az új trükköket is azonnal feltesszük a világhálóra. Éppen most találtam ki valami egészen jót.

- A sporttársak pedig rákattannak és leutánozzák.

- Két okból sem kell ettől félni: egyrészt a zsűri tökéletesen tisztában van azzal, hogy ki az eredeti ötletgazda és végrehajtó. Másrészt a más elemekkel történő összekötés miatt borzasztó nehéz valamit ugyanúgy előadni. Egyébként én különösen figyelek arra, hogy kizárólag saját mozdulataimat csináljam.

- Elképesztően sérülésveszélyesnek tűnik ez a vázpörgetés, forgolódás, ugrálás.

- Lekopogom: ízületi bajok és kisebb horzsolások mellett még nem volt komolyabb problémám.

- Ugyanakkor az is látszik, hogy sok-sok gyakorlás árán lehet érdekeset mutatni.

- Valóban bonyolult sportág ez, másfél-két év kell az alaptrükkök elsajátítására. Utána jöhet az egyéni programok kitalálása. Az iskola mellett napi három órát edzek mindennap. Természetesen az a célom, hogy világbajnoki címet szerezzek a profik között, és bízom benne, hogy az idén ez is összejön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!