Somlóvecse

2017.02.24. 07:17

Ingatlant kapott ajándékba Somlóvecse

Somlóvecse - A szűkös költségvetésükből még tartalékolni is tudnak

Tisler Anna

A tulajdonos korábban nyaralónak használta a Somlóvecse központjában álló családi házat. Az elmúlt években nem tudott már jönni, ezért úgy döntött, hogy a községnek ajándékozza azt. A ház jó állapotú, a közhasznú foglalkoztatottak a nagy udvart már ki is takarították. A község közcélra hasznosítja az ingatlant, az egyik részében a gépeket tárolja, egy szobában a közfoglalkoztatottaknak alakítanak ki étkezőt és melegedőt.

A község vagyona egy személygépkocsival is gyarapodott. A tavaly július elsejétől indult falugondnoki szolgálat ellátásához szereztek be egy nagy csomagterű, öt személyes autót. Ha lehetőségük lesz, pályáznak falugondnoki gépjárműre. Balassa Marianna falugondnok, aki a szomszédos Nagyalásonyból jár dolgozni, a közfoglalkoztatottak munkájának támogatásán túl a lakókra is odafigyel. Kell is a gondoskodás, a 94 somlóvecsei több, mint fele nyugdíjas korú, sokan egyedülállók.

- A nagy hidegekben polgármester asszonnyal felhívtuk az időseket, szükség van-e segítségre - tudtuk meg a falugondnoktól. - Többen tüzifa behordásában kérték a segítségünket. A közfoglalkoztatottakkal megoldottuk. A lakók tudják, odafigyelünk és számíthatnak ránk.

A községben hetente háromszor kinyít a bolt, így az élelmiszerekért, a háztartásban szükséges dolgokért nem kell utazni. A falugondnok hetente egyszer elvégzi a nagyobb bevásárlást, aki ezt igényli. A háziorvos kéthetente rendel, a gyógyszereket is megvásárolja.

Fotó: Tisler Anna

- Tavaly örömteli évünk volt, három gyermek született - tudtuk meg Molnár Károlynétól. - Most a 15 éven aluliak tizenöten vannak, hárman óvodások, hatan általános iskolások Nagyalásonyban. Több ház lakatlan a községben, szeretnénk, ha olyanok vásárolnák meg, akik állandó lakosként itt élnének. Nyugodt, összetartó település Somlóvecse, csend van, jó levegő, és jó a közbiztonság. A faluközpontban kamerát szereltettünk fel, szeretnénk a rendszert bővíteni, a bevezető és kivezető utat is figyelni. Ezzel a helyiek biztonságérzete is nőne.

A képviselőtestület az idén 25.6 millió forintból gazdálkodik, a korábbi években is hasonlóképpen alakultak a bevételei, mégis 2.6 millió forint tartalékot képeztek. A saját bevételüket az idén alig 2 millió forinttal tervezték.

Minden évben fejlődnek, szépülnek. A faluközpontban, a két templom közötti téren korszerű játszótér várja a gyerekeket. Kevesen vannak ugyan, de fontos, hogy jól érezzék magukat a szülőfalujukban. Tavaly év végén Erdélyből vásároltak egy fából készült kiülőt. Szalonnasütőt terveznek mellé. Remélik, a tavaszi és nyári estéken sokan kiülnek beszélgetni.

Az egykori vendéglő helyiségében klubszobát rendeztek be, székekkel, asztalokkal. A helyiséget a gázkonvektorral könnyű befűteni, így télen is tarthatnak rendezvényeket. A művelődési ház színpadát nemrég cserélték ki. A könyvtár épületének a vizesedését most szeretnék megszüntetni. A tervek között szerepel a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő épületébe a gázkonvektor felszerelése. Jelenleg a helyiségeket fával fűtik. A beruházásokra pályázatot nyújtanak be. Ugyancsak pályázatból tervezik a katolikus templom felújítását. Tavaly már nyújtottak be támogatási igényt, akkor viszont nem nyertek. Ugyancsak tavaly kerítették be a felső temetőt, hogy az erdei vadak ne tudjanak kárt tenni a virágokban. Ha lesz lehetőségük, az alsót is kerítéssel veszik körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!