Somlóvásárhely

2016.11.12. 17:55

Turisztikai fejlesztésekre is pályáznak

SOMLÓVÁSÁRHELY Elsődleges feladatként a Somló hegy somlóvásárhelyi oldalán élők hulladékszállítását az országban egyedülálló módon szeretné megoldani a település önkormányzata.

Tisler Anna

Mindenki, aki azt igényli, a község belterületén kialakított gyűjtőszigeten kap egy tároló-edényt, ahhoz kulcsot, így amikor megy le a faluba, viheti a hulladékot és beteheti. Marton Zsolt polgármestertől megtudtuk, most három konténerben gyűjtheti a kint lakó 40-50 ember a hulladékot. A hegy alján, a szállítójármű által megközelíthető helyen lévő gyűjtőkbe néhányan építési törmeléket, autógumikat is tesznek, valamint arra illetéktelenek is elhelyezik a konténerekben, illetve mellettük hulladékukat, ami nehezíti az ürítést. Ezeket a problémákat szeretnék az egyéni gyűjtéssel megoldani. A szolgáltatást egy győri vállalkozás végzi. A megállapodást több hónapos egyeztetés előzte meg. A háztartásokból a hulladék lejuttatását a lakók egyénileg oldják meg, amikor mennek vásárolni vagy ügyeiket intézni.

Az orvosi rendelő felújítása is szerepel a tervek között

A település Somlószőlőssel és Somlójenővel konzorciumot hoz létre a szennyvízhálózat kiépítésére. A beruházást ön-erőből nem tudják vállalni, a pályázatok beadásához pedig legalább 2000 fős lakosságlétszám szükséges. A három községben együtt 2200 lakos él, így megfelelnek a feltételeknek. A legnépesebb Somlóvásárhely, 1208 lakosával. A tisztítót Somlójenő határában építenék, mert az tűnik a legoptimálisabbnak.

A padokon gyakran megpihennek a kisgyermekesek séta közben

Somlóvásárhelyre hamarosan egy műanyagipari vállalkozás települ, az önkormányzattal már tárgyalásban vannak egy épület megvásárlásáról. Az új foglalkoztató több embernek ad munkát, azonkívül iparűzési adót is fizet a településnek. Pályázatok segítségével többek között tervezik a művelődési ház, az orvosi rendelő és az önkormányzati hivatal felújítását, pályáznak turisztikai fejlesztésre. A Somlónak és a jó minőségű boroknak egyre terjed a híre az országban. Az érdeklődőket több program várja, többek között az egész napos kulturális rendezvény, a Juhfark-fesztivál. Szeretnének több rendezvényt, hogy a kulturált borfogyasztók ismerjék meg a hegyet, annak történetét, a műemlékeket. A térségben több nagy borászat működik, így a közelben lakóknak biztosítanak munkát. Egész éves szerződéssel is sokan vannak, a tavaszi munkák és a szüret idején pedig mindenkit fogadnak, aki dolgozni akar.

Marton Zsolt polgármester

Aki valamilyen ok miatt a munkaerőpiacról kiszorul, a Start munkaprogramban folytathat mezőgazdasági termelést és gombatermesztést. A 22 közhasznú foglalkoztatott csiperkét termeszt, burgonyát, paprikát termel. A terményt már meg is vásárolták a helybeliek, a befolyt összeget visszaforgatják a termelésbe. A polgármesteri hivatal mögött áll a három nagy fóliasátor. A termények tárolására pályázaton nyertek egy hűtőkamrát, amit a napokban szerelnek fel.

A faluközpontban járdát építettek és pihenőparkot alakítottak ki, ahol jó időben többen megpihennek, a kisgyermekes családok találkoznak.

A Start munkaprogramban paprikát is termelnek

Az önkormányzati fenntartású temetőben az idén lakossági felajánlásból egy emlékharangot állítanak. Sikerült elérni, hogy az egyházi gondozásban álló sírkert melletti, évek óta hulladéklerakónak használt területet kitisztíttatták. Megújul a zsidó temető is.

Sok éve hagyomány, hogy advent első vasárnapján kinyitják a Rozália kápolnát, amelyben felállították az élő betlehemet, amit vízkeresztig látogathatnak az arra járók. Év végén megtartják az idősek napját. Az idén jubileumot is ünnepelnek, tízéves a Lyra dalkör. Működik polgárőr és tűzoltó egyesület, valamint sportkör. A felnőtt labdarúgó szakosztályban minden játékos helyi vagy somlóvásárhelyi kötődésű. Most a középmezőnyben vannak, de az eredményeik azt mutatják, hogy egyre jobban teljesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!