SÉTA

2011.12.02. 06:01

Különleges helyzetek

Ajka - A fogyatékkal élő emberek élete is lehet teljes, nemcsak az épeké. Vannak látás-, mozgás- és hallássérültek, akiknek ma már különféle technikákkal megkönnyíthetők a mindennapjaik.

Napló Online

Iskolánk uniós elvárásoknak megfelelő átépítésekor erre is gondoltak a tervezők. A mozgásukban korlátozottak számára kialakított parkolóból rámpa vezet a bejáratig, az épület szintjei közötti közlekedést pedig lift könnyíti meg. A gyengén látók tájékozódását a padlózatra festett élénk sárga korongok segítik, a folyosókon kihelyezett Braille írásos táblák a vakok számára nyújtanak segítséget. Több alkalommal vettünk részt  esélyórákon, amelyeken Veszprémből érkező jeltolmácsok tájékoztattak minket a siketek életéről, nyelvéről. A siketek kommunikációs eszköze a jelnyelv.



Sokan feltételezik, hogy a jelnyelv nemzetközi, pedig országonként eltérő. A jelelésben nagyon fontos, hogy törekedni kell a jel pontos kivitelezésére, és fontos a gesztikuláció, a mimika és a testtartás. A jobb megértés érdekében néhányan artikulációval kísérik jelelésüket, de ehhez a megszokottnál lassabb beszédtempóra van szükség, és vigyázni kell, nehogy a túlartikulálás hibájába essenek. A jelnyelv éppen olyan verbális eszköz, mint a hangzó nyelv. Használata nem nevezhető mutogatásnak: Nem "mutogatnak", hanem jelelnek!
 
A siket emberek ügyintézéseiben segít a jeltolmács szolgálat, de egyébként hétköznapjaikat ugyanúgy élik, mint a többi ember.
 Ez a nyelv nekem nagyon tetszik, hiszen segíti a siket emberek kommunikációját, hogy ők is teljes életet élhessenek.
 
Angermayer Dorina
Fekete-Vörösmarty iskola,
Ajka

A sajtó és Tanulás (Séta) rovat további cikkeiért klikk ide

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!