Ajka

2023.04.24. 17:00

Magaslégköri ballon küldetés Klaudia emlékére

Tisler Anna

Az AD ASTRA tudományos kísérlet keretében tiszteleg a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Parallaxis Univerzum az UPRA - Universal Platform for Robotics and Aerospace csapatával közösen a tragikusan fiatalon idén januárban  elhunyt amatőr csillagász, Ivanics-Rieger Klaudia előtt. 
Élete és munkássága előtt tisztelegve jön most létre az Ad Astra Magaslégköri Ballon Küldetés, amely során mindenki számára, aki szerette, olvasta, hallgatta őt, lehetősége nyílik a [email protected] küldött e-mailen keresztül május 19-én péntek éjfélig digitális formában egy üzenetet elhelyezni a fedélzeten.
Május 27-én pedig ezzel a különleges rakománnyal útjára indul az Ad Astra Magaslégköri Ballon a sztratoszférába, hogy segítse egy távérzékelő kamera fejlesztését. A környezetvédelem szempontjából igen fontos adatgyűjtést lehetővé tevő rendszer a növényzet állapotának megfigyelésén túl a mezőgazdaságban a vegetáció tervezéshez és a kárfelméréshez használható fel. A nyílt vízfelületek megfigyelése pedig belvíz és árvíz idején nyújthat friss és gyors információt, ami akár életeket is menthet. 
A küldetésről a Parallaxis Univerzum Ivanics-Rieger Klaudia emlékére dokumentumfilmet forgat.
A Bakonyi Csillagászati Egyesület eree az alkalomra  készített egy Klaudia űrhajós LEGO figurát, amelyet az Ad Astra Magaslégköri Ballon műszercsomagjába helyeznek majd Sztratosz Feri  LEGO figurájával együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!