Rendőrségi

2015.05.20. 11:40

Unokájára hivatkozva csapták be az idős asszonyt

A gyanú szerint több mint százezer forintot csalt ki telefonon egy ismeretlen nő az egyik Pápa környéki településen élő idős asszonytól.

Polgár Tibor

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 81 éves nénit telefonján hívta egy nő, aki lányunokájának adta ki magát. Arra hivatkozott, hogy édesanyjának – a sértett lányának – meglepetést kívánnak szerezni, amihez 400 ezer forintra lenne szükség. A hölgy ugyan csodálkozott a kérésen és furcsállta az „unokája” hangját is, de a telefonáló nagyon meggyőző volt, hangjának változását pedig azzal magyarázta, hogy az interneten keresztül telefonál.

Az idős sértett kétségei ellenére is elárulta, hogy csak jóval kevesebb pénze van otthon, ám az álunoka azzal az összeggel is megelégedett. Később többször visszahívta az idős asszonyt, aki eleinte ódzkodott a kérést teljesíteni, mivel korábban már hallotta a híradásokban, hogy hasonló módszerrel több időst is megkárosítottak.

Végül mégis sikerült meggyőzni a nénit, aki összekészítette egy borítékban az otthon tartott pénzét és kivitte az utcára. A várt unoka mégsem érkezett meg, de hamarosan újra telefonált a csaló, aki közölte, hogy ő mégsem tud menni, de egy megbízható ismerősét küldi a pénzért. A ház előtt meg is jelent egy nő, akinek a sértett átadta a borítékot. Ezt követően azonban nem tudott megnyugodni, és felhívta az unokáját. Ekkor derült ki, hogy becsapták.

Az ismeretlen elkövető ellen csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. A Pápai Rendőrkapitányság felhívja az idősek figyelmét arra, hogy a hasonló trükkös csalások elkerülése érdekében mindig győződjenek meg arról, hogy valóban hozzátartozójukkal beszéltek-e telefonon. Ezt megtehetik úgy, ha azonnal visszahívják a telefonáló rokont. Ha őt nem sikerül elérni, érdeklődjenek a vele együtt élő hozzátartozóknál. Ha senkit nem tudnak felhívni, kérjenek tanácsot a rendőrségtől az ingyenesen hívható 107-es telefonszámon. Idegennek soha ne adjanak át semmit, még akkor sem, ha egy közeli rokonra hivatkozik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!