Rendőrségi

2015.10.09. 07:00

Intézkedő rendőrt akart megvesztegetni

A Veszprémi Nyomozó Ügyészség a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt bíróság elé állított egy 34 éves férfit, aki 2015. szeptember 28-án, közúti ellenőrzés alkalmával az őt igazoltató rendőrnek pénzt ajánlott fel.

A vád szerint az elkövető a késő esti órákban tehergépkocsival közlekedett Litéren, amikor közúti járműellenőrzés során megállították és igazoltatták, az intézkedő rendőr pedig az okmányainak átadására szólította fel. A terhelt azonban a járművet jogosítvány nélkül vezette, mert azt ittas vezetés miatt 2015. szeptember elején elvették tőle.

A férfi az igazoltatását végző rendőrnek ezért valótlanul azt mondta, hogy a vezetői engedélyét otthon felejtette, és az engedély nélküli vezetés miatti pénzbírság kiszabásától tartva – annak érdekében, hogy a rendőr a kötelességét megszegje, és a további intézkedéstől eltekintsen – egy 10.000 forintos bankjegyet helyezett a forgalmi engedélybe, s azt a törzszászlósnak átnyújtotta.

A rendőr ekkor közölte a férfival, hogy a cselekményével bűncselekményt valósított meg, amely miatt elő kell állítania a Balatonalmádi Rendőrkapitányságra. A terhelt többször kérte a rendőrtől, hogy találjon ki valami mást megoldást, engedje el, valamint ígérte, hogy többet nem próbálkozik, azonban a törzszászlós az intézkedést tovább folytatta, és arról felettesét is értesítette. Az elkövetőt a nyomozó ügyészség a tegnapi napon bíróság elé állította.

A Veszprémi Járásbíróság ítéletében a tényállást a váddal egyezően állapította meg, és a vádlottat a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen, a kiszabott büntetés súlyosítása végett az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!