Rendőrségi

2016.12.09. 20:50

Autókból loptak

Pápa - Egy székesfehérvári bűnözőcsoport tagjai az autósok könnyelműségét kihasználva több százezer forinthoz jutottak, többek között egy pápai férfit is megkárosítottak.

Mátételki András

A csapat mindhárom tagját börtönre ítélte a bíróság.

Az akciósorozat első állomása 2013. december 16-án a szombathelyi Metro áruház volt, ahol a parkolóban a megfelelő áldozatára várt a társaság. Egy fiatos az első ülésre tette a táskáját, majd pakolni kezdett a kocsijába. L. György (48) egy óvatlan pillanatban benyúlt a táskáért, amiben 400 ezer forint, valamint iratok voltak.

Örülhettek a karácsony előtti sikernek, mert két nappal később már a pápai Intersparnál álltak készenlétben. Egy helybeli férfi, miután bepakolt a csomagtartóba - autóját nem zárta be -, visszatolta a bevásárlókocsit a helyére. L. György, L. Attila (44) és K. Krisztián (27) csak erre a pillanatra várt. Pontosabban a végrehajtó az utóbbi férfi volt, aki guggolva közelítette meg a Volvót, hogy aztán könnyűszerrel elcsenje a hátsó ülésről a kézitáskát, amelyben 35 ezer forint készpénz és 15 ezret érő Erzsébet-utalvány volt.

Az illető bankkártyájának megszerzése is feldobta a társaságot, mert megtalálták mellette a PIN-kódot. Útjuk innen Győr felé vitt, de útközben megálltak Téten, ahol két pénzintézet bankautomatájából még aznap délelőtt összesen 700 ezer forintot vettek fel. Zsákmányuknak nem sokáig örülhettek, mert kora délután a rendőrök igazoltatták őket a győri Metro áruháznál, ahol L. Attila ruhájából előkerült a több százezer forint.

A lebukás nem szegte kedvét K. Krisztiánnak, aki egy évvel később az egyik keszthelyi bevásárlóközpont parkolójában szúrta ki magának egy Volvo gazdáját. Az asszony a kocsi túloldalán dohányzott, amikor a vádlott benyúlt a válltáskájáért, amelyben többek között 458 ezer forint lapult.

Másnap Budapesten lépett akcióba: a Pillangó utcai Tescónál már a kezében volt egy asszony övtáskája, amikor a lopást ketten is észrevették. Rákiáltottak, mire a büntetett előéletű férfi gyorsan megszabadult a zsákmányától s beugrott a közelben rá várakozó, ismeretlen személy által vezetett autóba. Három hét múlva a fővárosban egy Ford Focusból emelt el egy kézitáskát, amiben ugyan csak 40 ezer forint volt, de a bankkártya nagyobb összeget sejtetett Gyálon kétszer is megpróbált pénzt felvenni a vádlott, de ez nem sikerült neki.

A következő napon Keszthelyen nézte ki magának azt a nőt, aki a vásárlás végeztével visszatolta a kézikocsit, miközben Citroënje ajtaját nyitva hagyta. A tolvaj ez alkalommal 139 ezer forinttal lett gazdagabb, no meg levett a bakkártyáról 100 ezret. A szigetszentmiklósi hipermarketnél is szerencséje volt: 18 ezer forintot gyűrt zsebre. Az autós amiatt is bosszankodhatott, mert eltűnt 61 ezer forintot érő autós kulcscsomója.

A többszörösen büntetett előéletű társaságot első körben a Pápai Bíróság ítélte el, majd a per a törvényszéken folytatódott, ahol némileg enyhítettek az első fokon kiszabott büntetésen.

A lopások, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások bűntette miatt L. Györgyöt jogerősen három évre, K. Krisztiánt öt év négy hónapra, míg L. Attilát két év börtönre ítélték, s kötelezték őket a lopási károk megfizetésére.

Mindhármukat több évre eltiltották a járművezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!