Rendőrségi

2016.05.19. 19:15

A megfelelő munkatapasztalat elengedhetetlen a segítő szakmában

Devecser - Példaértékű munkát végeznek a járásban létrehozott munkacsoportok Pogány Péter rendőr ezredes szerint, aki a megyei rendőr-főkapitány helyetteseként értékelte a járási közbiztonsági egyeztetőfórum tevékenységét.

Penk Tímea

Az Ajkai Rendőrkapitányság osztályaként működő Devecseri Rendőrőrs illetékességi területe 28 településre terjed ki. A rendőrkapitány, Szoboszlai Tibor rendőr alezredes elmondta, hogy sok új program indult Devecserből. Ezek közül kiemelkedik a mobil fogadóóra, amely elterjedt a megyében, sőt, még távolabbi teleülésekre is.

– Akkor tudjuk hatékonyan végezni a rendőri feladatainkat, ha a lakosság eljuttatja hozzánk a szükséges információkat, ha megkeresnek minket a problémáikkal – mondta a rendőrkapitány. Hangsúlyozta, hogy a munkatársai az ellenőrzéseket a megelőzés érdekében végzik, a szondázás, a sebességmérés is ezt a célt, a balesetek elkerülését szolgálja.

Az ifjúságvédelmi munkacsoport vezetője, György Anita bemutatta a Devecseri Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat működését, ismerte a januári átszerveződés következményeit. Kiemelte, hogy munkatársai jelentős tapasztalattal rendelkeznek, ami elengedhetetlen a segítő szakmában a hatékony munkavégzéshez. Közel száz család, több mint kétszáz gyermek életét segítik, folyamatosan fejlesztik a jelzőrendszert, műhelymunkákat és a rendőrséggel közös programokat szerveznek, beleértve a nyári rendezvényeket, táborokat és a drogprevenciós előadásokat is.

Az idősügyi munkacsoport tevékenységéről a csoportvezető, Szalai Lászlóné vezető gondozónő számolt be. A bűnmegelőző és vagyonvédelmi előadásokon a segítők is részt vettek, hiszen nekik is rendelkezniük kell a szükséges információval, amit átadhatnak a gondozottjainknak. Az időseknél különösen fontos a bizalom megszerzése és a személyes kapcsolattartás, illetve rendszeresen fel kell hívni a figyelmüket az óvintézkedések betartására.A Devecseri Járási Hivatal vezetője, Bereczky Nóra elmondta, hogy kiemelten figyelnek az ügyfélbarát ügyintézésre. Ezzel összhangban hozták létre a mobil fogadóórát, amelyet szívesen fogadtak a város és a környező falvak lakói.

– A közhivatalok legyenek az állampolgárokért, és ne fordítva – hangsúlyozta a hivatalvezető, hogy a hatóság ne ellenség legyen, hanem valóban szolgálja és védje az állampolgárokat. Bereczky Nóra megköszönte mindkét munkacsoport aktív és lelkes munkavégzését, továbbá a Vöröskereszt és a polgárőrség együttműködését.

Az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Rozmán Gyula ezredes ismertette a tavaly márciusban életbe lépett jogszabályt a szabadtéri égetésről, illetve annak tilalmáról, valamint a kerti hulladék elégetéséhez szükséges engedélykérésről, amelyet az ajkai kirendeltséghez kell benyújtani a kérelmezőnek.

Devecser polgármestere, Ferenczi Gábor a rendőrség és a katasztrófavédelem segítségét kérte, ugyanis szerinte a meggyeserdei területen illegálisan égetnek hulladékot, többször tetten érték az önkéntes tűzoltó egyesületet. A felvetésre a rendőrkapitány úgy reagált, hogy ha szabálysértésről vagy bűncselekményről kapnak bejelentést, akkor  intézkedniük kell. Folyamatban van a nyomozás, de az szakértői kérdés, hogy a tevékenységi illegális-e.A fórum résztvevői megnézték a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai, Pintér József rendőr főtörzszászlós és Jakab Zoltán főtörzsőrmester filmjét, amelyben középiskolások figyelmét hívják fel arra, hogy valóban egy másodpercen is múlhatnak életek.

– Míg a hírek csak arról szólnak, hogy két jármű összeütközött, és a sofőr vagy az utasok életüket vesztették, addig mi a balesetek miértjét akarjuk bemutatni – hangsúlyozta Pintér József. A film készítő úgy gondolják, hogy a fiataloknak be kell mutatni az összeroncsolódott járműveket, a fekete zsákkal letakart áldozatokat és a véres jeleneteket, mert csak így tudják felmérni saját felelősségüket.

Címkék#devecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!