Rendőrségi

2012.10.08. 14:03

''Fagylaltozó'' füredi csaló

Balatonfüred - Fél év alatt sem tudta beszerezni az ártatlanságát bizonyító számlákat az a férfi, akit csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

Mátételki András

A tavasszal elkezdődött tárgyaláson kiderült, hogy a 44 éves K. Károly 2006. őszén kölcsön kapott egy évre 15 millió forintot egy budapesti nyugdíjastól, aki erősen kötődött a családhoz. A megállapodás lejártával nem érkezett meg a kívánt összeg. Az elmúlt hat év alatt a vádlott csak 1,3 milliót adott meg a hitelből.

A tárgyaláson a füredi férfi azzal védekezett, hogy korábban Kínából behozott 50 fagylaltgyártó gépet egy hazai kft.-nek, de mivel ügyfelei minőségi kifogásokat emeltek, az üzleten 25 milliót bukott. Az átvett 15 millióból két országban vásárolt gépeket, amelyeket kivitt Spanyolországba, ahol cukrászdát rendezett be. Számítása szerint négy hónap alatt vissza tudta volna fizetni a milliókat, csakhogy nem a tengerparton nyitott üzletet. Kénytelen volt bezárni a cukrászdát, a gépeket egy helybeli barátjának a garázsában helyezte el. Kis idő múlva ismerőse, az ő tudta nélkül, eladta a berendezéseket, anélkül, hogy abból egy fillért is kapott volna. Amikor kilátásba helyezte, hogy feljelenti a rendőrségen, „barátja” súlyosan megfenyegette a családját is, emiatt hazamenekült - veszve hagyta a gépeket.

A tárgyaláson a vagyontalan, büntetlen előéletű férfi - az encsi és a füredi ház édesanyja nevén van -, azt mondta, hogy számlákkal tudja igazolni a gépek megvételét. Erre adott neki a bíróság fél évet, ám a minapi tárgyaláson nem tudta felmutatni ezeket a dokumentumokat. A Veszprémi Városi Bíróságon dr. Bihari Viktória jelentős kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit öt évre felfüggesztett két évi börtönbüntetésre ítélt, s kötelezte a 234 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet indoklásában elhangzott: ámokfutás szerű eladósodás volt jellemző a férfire, aki úgy kért 15 milliót, hogy addigra már 120 milliós adósságot halmozott fel. A fizetések alól ki akart bújni - két bank és egy telefontársaság 77 milliót követel tőle -, ezért nem szerepel vagyon a nevén.

Három nap gondolkodási idő után az ügyész tudomásul vette a döntést, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!