Rendőrségi

2011.06.06. 12:12

Kerékpáros balesetek a hétvégén

A hétvégén összesen nyolc – egy súlyos és hét könnyű – személyi sérüléses közlekedési baleset történt Veszprém megyében. A balesetek többsége során kerékpáros sérült.

Napló Online

Vasárnap délelőtt Balatonakarattya belterületén az Árpád utcát szegélyező kerékpárúton fékezés közben elesett egy kerékpáros férfi, akit könnyű sérüléssel szállítottak a veszprémi kórházba.

Balatonalmádiban személygépkocsi ütközött kerékpárossal. A gépkocsivezető szabálytalan bekanyarodása miatt következett be a baleset, amelynek következtében a kerékpárral közlekedő nő könnyű sérülést szenvedett.

Balatonfüreden egy helyi férfi közlekedett kerékpárral a zuhogó esőben. Járművével áttért az úttest bal oldalára, ahol ütközött egy szemből érkező kerékpárossal. A füredi férfit a mentőszolgálat könnyű sérüléssel szállította kórházba. Kiderült, mindkét férfi szeszes italt fogyasztott, mielőtt biciklire ült. A két férfi ellen ittas járművezetés miatt indult szabálysértési eljárás.

Súlyos sérülést szenvedett szombat délben egy kerékpáros Révfülöp határában a 71-es számú főúton. A kerékpáros rendezvény résztvevői Balatonrendes irányából Révfülöp irányába tartottak. A bolyban tömeges bukás történt és mivel a férfi nem tartott megfelelő távolságot az előtte haladótól, ezért nem tudott megállni az előtte földön fekvő kerékpárosok előtt. A 44 éves komáromi férfi az ütközés következtében elesett és 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A mentők az ajkai kórházba szállították.

Könnyű sérülést szenvedett az a kerékpáros kisfiú, aki Bándon ütközött személyautóval. Az autó Bánd belterületén a Petőfi Sándor utcában Herend irányába tartott, amikor egy autó takarásából az úttest széléről elé hajtott a biciklis. Fékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést, a gyermek az autó oldalának hajtott. A baleset következtében a 10 éves kisfiú könnyű sérüléseket szenvedett.   

 

 

Veszprém megyében, a tavalyi évben 591 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be. Az összes balesetből 129 esetben volt érintett kerékpáros, mely az összes baleset 22 %-a. A 129 személyi sérüléssel járó balesetből 102 esetben volt okozója kerékpáros.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének második leggyakoribb oka az ittas vezetés. Veszprém megyében a kerékpárosok által okozott balesetekből 26 esetben volt ittas a kétkerekű jármű vezetője, mely a kerékpáros okozók 25%-át teszi ki. Az összes ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset 40 %-át képezi az ittas állapotban, kerékpárral okozott balesetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!