Rendőrségi

2011.02.21. 12:32

A tiltakozók feldúlták az egyik tévé és rádió épületét Tripoliban

Kairó/Tripoli - Feldúlták egy tévé és egy rádió épületétét vasárnap este kormányellenes tüntetők a líbiai fővárosban, Tripoliban, ahol rendőrsöket és a forradalmi bizottságok helyi irodáit is felgyújtották több negyedben - közölték szemtanúk.

MTI

Az al-Dzsamáhiríja 2 tévéállomás és az as-Sabábíja rádió helyiségeit dúlták fel a tiltakozók. Az állami tévéadó műsorát vasárnap este felfüggesztették, de azóta helyreállították.
   
Szemtanúk szerint a tiltakozók számos középületet felgyújtottak, így rendőrőrsöket, a forradalmi bizottságok helyi irodáit több negyedben, még a központi Zöld tér közelében is, ahol a kormányt támogató és a rendszer politikáját ellenzők összecsaptak. Az éjszaka folyamán lövöldözés volt hallható Tripoli számos negyedében - közölték szemtanúk.
   
Hírek szerint hétfő reggel lángolt az Általános Népi Kongresszus (parlament) épülete is. Az al-Dzsazíra arab hírtévé szemtanúktól úgy értesült, hogy Tripolit hétfőn gyakorlatilag elhagyták a biztonsági erők. Egyes értesülések szerint a rendfenntartók távozásával a lakosok népi egységeket alakítanak ki biztonságuk szavatolására.
   
A líbiai vezetés kezdjen tárgyalást az ellenzékkel, és vitassák meg egy alkotmánytervezet elkészítését - mondta egy volt líbiai kormányzati tisztségviselő. Mohamed Baju, aki egy hónappal ezelőtt még a fő kormányszóvivő volt, azt mondta, a vezetés hibázott, amikor erőszakkal fenyegette meg az ellenzéket.
   
Baju most felszólította Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer Kadhafi líbiai vezető második legidősebb fiát, hogy kezdjen tárgyalást az ellenzékkel. Mint mondta, reméli, hogy Szeif al-Iszlám változtat véleményén, elismeri a belső ellenzék létezését, és párbeszédet kezd vele a líbiai rendszer átfogó megváltoztatásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!