Reklám

2016.07.20. 15:45

Kaput nyit a völgy

Kapolcs, Taliándörög, Vigántpetend - Tíz napon át három településen, huszonhat helyszínen több mint ezer program várja a Művészetek völgyébe érkező vendégeket.

Balla Emőke

Pénteken nyitja kapuit az idei Művészetek völgye, amit immár huszonhatodik alkalommal szerveznek. Mindhárom településen sokszínű a kínálat, de Kapolcson elsősorban a zenéé, Taliándörögdön a színházé, Vigántpetenden az irodalomé és a komolyzenéé a főszerep. Oszkó-Jakab Natália program- és marketingigazgató elmondta, Kapolcson ismét megnyílnak a hagyományos udvarok - Kaláka versudvar, Harcsa Veronika udvar, a Momentán udvar, a Muharay udvar -, Hobo kilenc előadóesttel és egy koncerttel, a Vadászattal lesz jelen a völgyben. A Panoráma színpadon a könnyűzenei előadók kapnak helyet, itt lép fel többek között az Ivan & the Parazol, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band, Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix, a Budapest Bár, a fesztivál zárásaként pedig a Skye and Ross from Morcheeba.

Taliándörögdön, a Nemzeti Színtéren a Nemzeti Színház, a kaposvári színház, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem mutatkozik be, ez utóbbinak saját udvara is lesz. A művelődési házban látható színházi produkciók többségét kétszer is előadják, hogy senki ne maradjon le azokról. A taliándörögdi Ősök Házában kap helyet a Fonó udvar népzenével és világzenével, de a katolikus, református, evangélikus egyházak is ott lesznek a völgyben, vasárnap ökumenikus istentiszteletet tartanak.

Oszkó-Jakab Natália hangsúlyozta: szeretnék, ha Taliándörögdre nagyobb figyelem jutna. A településen reggeltől estig olyan gazdag kulturális kínálattal várják a családokat, gyerekeket, hogy itt is el lehet tölteni egy napot. Autóval parkolni Taliándörögdön, valamint Vigántpetenden érdemes, hiszen ezeken a településeken ingyenes; Kapolcsra gyalog vagy a rendszeresen közlekedő Csigabusszal lehet eljutni. Kapolcson fizetős a parkolás, a főúton pedig tilos megállni.

Vigántpetenden, a katolikus templomban komolyzenei koncerteket kínálnak, ismét jön Rákász Gergely, Szirtes Edina Mókus, fellépnek a tehetséges kis Virtuózok is. Az irodalmi helyszín vendége lesz mások mellett Bíró Gergely, Király Zoltán és Alexa Károly. Csóromföldén láthatóak a Hello Wood alkotóközösség művei; az építészek, designerek, képzőművészek a letelepedés és az otthonteremtés kérdéseire keresnek választ.

A korábbi években megszokott, Kék abrosz emblémával ellátott udvarokban helyi ízeket kóstolhatnak a völgylakók, idén Kapolcson és Taliándörögdön már közel húsz helyszínen. Az Éltető völgy keretében helyi termelők kínálják portékáikat. Az idei, huszonhatodik fesztiválon huszonhat helyszínen szervezik a programokat, további negyven udvarban kiállítások és vásárok fogadják az érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!