Reklám

2016.10.11. 07:22

Barátság és üzlet együtt? Jól működik! (x)

Botfa Bálint (32) üzleti hitvallása egy roppant egyszerű és ésszerű tézisen alapul: érts az embe- rek nyelvén és legyenek körülötted olyanok, akik jól értenek ahhoz, ami a dolguk! Hisz az emberi kapcsolatok erejében, könnyen hoz létre újakat, azokat ápolja és kapcsolatrendszere - akár ügy- felei vonatkozásában - ajánlások útján biztosan épül. Emellett jónak is kell lenni, szóval a “jófej- ség” önmagában nem elég!

Vendéglátással kezdte  saját városában, egy presszót nyitott, rögtön az érettségi után. Majd a továbbtanulás mellett  döntött.  Alkatrész-vá logató  cégekhez  ment, mint alvállalkozó. Egy alkalmazottal indult és  a munka mennyiségétől függően volt, hogy tízen, volt, hogy har- mincan dolgoztak. Ma cégei vannak, a növekedés pedig óriási!

2008 a válság éve. A költségcsökkentés és a leépítések megelőzése érdekében a multi cégek  az alkatrész-válo- gatási munkát bevitték saját cégeikbe és  felmondták a külső szerződéseket, így az alkatrész-válogatási tevé- kenység a  vasvári  fiatal  vállalkozó  számára stagnálni kezdett. Bálint megpróbálta az alkalmazotti létet és egy fuvarszervező céghez ment dolgozni, azonban  ezt csak néhány  hónapig bírta. Viszont belelátott a mechanizmu- sokba  és kedvet kapott a recepthez: mint szállítmányozó megkapja a munkát, azt kiszervezi, így kis kockázattal közvetítői pénzre  tehet szert.

Mindeközben testvére, Botfa Balázs (35) a fuvarszerve- zésben dolgozott, mint alkalmazott. Eleinte nem  akart mozdulni  ebből  a  státuszból,  de  2009-ben  tes tvérek megalapították a BOTI Team Kft-t, ami fuvarszervezés- sel kezdett dolgozni. A két testvér harmonikusan dolgo- zott együtt, megosztva egymás között a munkafelada- tokat.

Bálint  2011 -ben  megalapította  a  M IELL  Quality  Kf t-t. Vizuális ellenőrzést és  utómegmunkálást végeznek az autóalkatrész iparágban.

A tavalyi üzleti évet 1,3 milliárd forintos árbevétellel zár- ták, közel 250  munkatárssal a hátuk mögött. A székhe- lyadó Vasvár, kisváros - a céget barátokkal építette ki, őket hívta el dolgozni. A 2011-es alapítás óta  évről-évre s i k er ü l t         j e l ent ő s en

növelni az  árbevételt. A személyi állomány tekin- te té b e n    a z    e s z te n d ő végére duplázni  szeret- nének.

Te rmészetese n  va n na k kihívások. Ma a legna- gyobb probléma a mun- ka e rő    h i á nya ,      en nek kiküszöbölésére  hoz ták létre   a   h r- c sa patot   a cégben. Tekintettel arra, hogy    m i n d e n   i rá nyból elszívóhatás érzékelhe- tő,   m uszáj   be leá l l n i    a versenybe, ez pedig ked- vezőbb munka-  és  bérfeltételek  megteremtésével  érhető el . A zonban   a  jó munkahelyért cserébe minőségi elvárás dukál. A láncre- akció működik: elégedett a munkaerő, jó minőségű - esetünkben alapos  válogató  - munkát végez és  vég- eredményben elégedett a partner.

Cégcsoportról beszélünk. Szóba  került már a BOTI Team Kft, ami az idei évre milliárdos árbevételű fuvarozó céggé vált, tucatnyi kamionnal. Ez a kapacitás segítséget nyújt a MIELL Quality minőség ellenőrzési alaptevékenységé- ben is, hiszen ezáltal egy kézbe  kerül a logisztika lehető- sége.

A Botfa testvérek több mindenben érdekeltek. Nemrég átvettek egy  éttermet - Vasvár  egyetlen  éttermét - a Csörnöc   Gyöngyét.  A cégcsoport  ebben   az  épületben alakította ki főhadiszállását, így a  növekedéshez most elegendő az irodai hely és kellemes környezet áll rendel- kezésre. Bálint beszállt egy körmendi pizzériába is, vala- mint jogtulajdonosa a “Lights Off” márkanévnek, amely alatt  országszer te   emlékezetes  bulikat  szerveznek, hatásos lézerfény- és tűzijátékok felhasználásával.

Bálint 18 éves korában  vált vállalkozóvá Vasváron, azóta saját lábon él.   A Vas megyei Miell Quality Kft. tulajdo- nos-ügyvezetője szereti az utazást, a sporttevékenysé- geket, vagy éppen a pecázást. Kiegyensúlyozott és sike- res  - ami ritkaság a mai magyar vállalkozói társadalom- ban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!