Receptek

2016.10.09. 20:02

Egy őszi íz - a tuti szilvás gombóc

Szemenye - Most érik, kékül, potyog a fáról a szilva. Bár fagyasztott gyümölcsből is készíthetjük, mégis ez az igazi szezonja a szilvás gombócnak.

Tersztyánszky Krisztina

Ezúttal Varga Lászlóné Irma szemenyei háziasszony látott vendégül bennünket, hogy megmutassa, hogyan raktározza az őszi ízeket télre, és hogyan készíti el pillanatok alatt a finom szilvás gombócot. A PLT szakácskönyvekben is gyakran szereplő hölgy szeret kísérletezni a konyhában, különösen a sütemények, torták világában érzi otthon magát. Kedveli az erdélyi konyhát: amikor ott jár, soha nem tér haza szakácskönyv vagy receptes folyóirat nélkül.

A vékonyra nyújtott tésztából derelye- vagy pizzavágóval - a szilvák méretétől függően - kockákat vágunk ki

A gyümölcsök, zöldségek eltevésével kapcsolatban az az alapelve, hogy lehetőleg tartósítószer hozzáadása nélkül őrizzük meg az ízeket. A szilvalekvárt például úgy készíti, hogy a gyümölcsöt ledarálja, cukor nélkül megfőzi, majd kisebb műanyag edényekben elrakja a fagyasztóba. Ezt télen bármikor elő lehet venni, kikanalazni, ha pedig mondjuk hájas tésztába használjuk fel, tovább főzhetjük. Érdekes bölcsesség az is, hogy a lekvárt akkor kell főzni, amikor fújja a havat a szél . A friss gyümölcsöt, ha csak kevés terem is egyszerre, Irma lefagyasztja, majd télen, amikor már több idő van rá, előveszi és elkészíti. Akár több fajtát vegyítve egy lekvárba.

A kimagozott szilvákba bőségesen fahéjas kristálycukrot töltünk

A szilvás gombóchoz lehetőség szerint hagyományos, apró szemű hegyi szilvát használ, méghozzá jó érett állapotban.

Hozzávalók a tésztához: két nagy burgonya, egy tojás sárgája, egy evőkanál zsír, ízlés szerint só, körülbelül három marék liszt. A töltéshez tíz deka kristálycukor két kanál fahéjjal összekeverve. A forgatáshoz zsemlemorzsa.

A gombócokat lyukacsos lapáttal, kanállal engedjük be a főzőlébe, hogy ne ragadjanak az edény aljához

A tésztát összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tészta legyen. Ne hagyjuk sokáig állni, mert a krumplitól megpuhul! A kinyújtott tésztából a szilvák méretétől függő nagyságú kockákat vágunk. A kimagozott szilvákba a mag helyére egy kiskanálnyi fahéjas cukrot töltünk, majd mindegyik szilvát tésztába csomagoljuk. Jól összenyomkodjuk, hogy ne maradjon rajta lyuk, mert akkor a főzésnél elázik. Ezt a műveletet száraz kézzel végezzük!

A bő, forrásban levő sós vízbe lassan, egyenként, szűrőkanállal engedjük bele a gombócokat, hogy ne ragadjanak oda az edény aljához. Ha feljöttek a víz tetejére, meg is főttek. Ekkor előzetesen szárazon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk őket. Aki szereti, tálaláskor porcukorral megszórhatja.

Varga Lászlóné Irma tálaláskor már nem tesz cukrot a gombócokra  Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A szilvás gombóc lefagyasztható, mikróban melegíthető. Szilva helyett más gyümölccsel, például kajszibarackkal is nagyon finom.

A maradék tésztából Irma töltetlen, kisebb dió méretű gombócokat főz. Ezeket gnocchi módjára, tejföllel, sajttal fogyaszthatjuk.

 

 

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!