Púder Nélkül

2016.01.20. 14:30

A báli szezonra érdemes időben készülni

A sötét színek a trendik az idei báli szezonban, a fekete mellett megjelenhet a piros, az anyagok terén pedig a csipke hódít – tudtuk meg Dubicsné Zitától, egy ruhaszalon tulajdonosától.

Kutasi Zsófia

Az, hogy milyen ruhát választunk, elsősorban a bál jellegétől függ; viselhetünk nagyestélyit vagy rövidebb, koktél ruhát is az alkalomtól függően. A sötét színeket feldobhatja egy kis szolid csillogás, emellett a félkörben, sugár alakban megjelenő húzások is izgalmassá tehetik a viseletet. Idén trendi a csipkerátét testszínű alapon. A férfiak főleg a szmokingot keresik, de elsősorban a hölgyek válogatnak a báli ruhák között – tudtuk meg Dubicsné Zitától.

A tulajdonos elmondta, sokan az utolsó pillanatban választanak ruhát, azonban érdemes időben elkezdeni a keresgélést, mivel kellemetlen lehet, ha az ideális ruhát más már lefoglalta, új kollekció pedig a szezon előtt általában nem érkezik. A kölcsönzési díjak nyolc és húszezer forint között mozognak, vásárlás esetén tizennyolc és harmincháromezer forint közötti kiadásra számíthatunk. Dubicsné Zita elmondta, ha megtaláltuk a számunkra legszebb ruhát, ne hezitáljunk, hiszen egy évben egyszer van báli szezon, kell egy nap, amikor az elképzeléseinknek megfelelően, csinosan kiöltözhetünk.

Fotó: Balogh Ákos

A hölgyek báli viselete mellett a smink és a frizura is az est dísze lehet. A smink terén érdemes figyelni arra, hogy tartós legyen, a nap végére is megmaradjon. Ezért érdemes vízálló, tartós anyagokat, például jó minőségű alapozót, szemfestéket és rúzst használni az elkészítéséhez. Fontos, hogy menjen a ruhához és a frizurához. Szintén megjelenhet benne némi szolid csillogás. A báli sminkek általában hangsúlyosabbak a hétköznapi make-upokhoz képest, azonban érdemes mértékkel bánni a festékkel. Az ízléses műszempilla is feldobhatja megjelenésünket. Fontos, hogy mind a ruha, mind a smink és s frizura kényelmes is legyen és ne feszélyezzen az est során.

A bálokat általában hosszú készülődés előzi meg. Hogy igazán jól érezzük magunkat, fontos odafigyelni a bálozás szabályaira.

A báli etikett jelentős változásokon ment át az évek, évtizedek alatt. Míg régebben elsősorban az ismerkedésről, párkeresésről szólt, ma már inkább üzleti, társasági esemény. Az udvarias csevegés a bálok nélkülözhetetlen része. A beszélgetés mellett a főszerep természetesen a táncé, ezért jó, ha a szezon előtt felelevenítjük tánctudásunkat, esetleg egy-két órát veszünk a klasszikusokból.

A bálok régimódi bájához hozzátartozik az etikett.

Jó, ha tudjuk, hogy a férfiaknak illik a társasághoz tartozó valamennyi hölgyet felkérni egy táncra. Ezt a felkérést nem illendő visszautasítani, ha mégis ez történik, akkor arra a táncra más partnerrel sem ildomos elmenni. A férfiak a táncparkettről visszakísérik a hölgyeket. Tánc közben a férfi nem hagyhatja ott a partnerét, ez azonban a hölgyekre nem vonatkozik. A nőket a kísérőjüktől lehet felkérni, a férfi megköszöni a táncot, amit a partnere mosollyal vagy egy visszafogott „kérem”-mel hagy jóvá. Nem illik tánc közben más párokkal csevegni vagy látványos koreográfiát előadni.

Egy jó partnerrel, jó társaságban igazán kellemes élmény lehet a bál, megéri tehát az előkészületekre rászánni az időt és az energiát.

Címkék#bál#divat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!