Púder Nélkül

2013.02.21. 06:33

Sánta László, Az év férfija

Rendkívül sokoldalú, imádja a munkáját. Színházzal való szerelme tizenkét éves korában kezdődött, azóta is tart. Azon kevesek egyike, akik egyszerre játszanak az Operett és a Madách Színházban. Volt már mesefigura, de Michael Jackson magyar hangja is. A Veszprém megyeiek a Pannon Várszínház darabjaiból ismerhetik Sánta László színészt.

Szabó Zsuzsanna

Mosolyogva fogadja a bókot, mikor közlöm vele, már szócikk is készült róla a Wikipédiában.

– Nagyon meglepett! Furcsa szembesülni azzal, hogy valakinek annyira fontos a munkám, vagy annyira figyeli a pályafutásomat, hogy készít egyet. Ennek ellenére nem tartom magam ismert embernek. A Napló év férfija jelölése is váratlanul érte.

– Egy veszprémi barátom hívta föl rá a figyelmemet. Sohasem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet, nem pedig az, hogy még el is nyerem ezt a címet. Ez elképesztő! Sánta László Nagyváradon született, Magyarországra kerülését kalandosnak nevezi.

– 1989-ben jött át a családom Erdélyből, egészen pontosan Nagyváradról Békéscsabára. Édesapám és én a zöldhatáron jöttünk át, édesanyám és az öcsém pedig egy hivatalos határátkelőn. A két utazás között azonban kitört Romániában a forradalom. Idővel a rokonok nagy része is áttelepült Magyarországra.

– Édesapám rokonai közül még élnek kint, de sajnos egyre kevesebb idő jut a meglátogatásukra. Nem csoda, hiszen színészénekesként több helyen játszik egyszerre, állandó mozgásban van. Budapestre kerülve előbb egy magánprodukcióban (Vámpírok bálja) kapott szerepet, majd az Operettszínházban (Szentivánéji álom, Víg özvegy, Doktor úr, Oltári srácok, Rebecca, Szépség és a Szörnyeteg) játszott. A Madách Színházban pedig olyan ismert darabokban lép fel, mint a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Mary Poppins. Jelenleg a Madáchban az idén harmincéves Macskák című musicalt próbálja.

– Ezekkel a darabokkal teljesült az álmom, amiért hálás vagyok mindkét színház vezetőségének, Kerényi Miklós Gábor és Szirtes Tamás igazgatónak, valamint Vándorfi Lászlónak, a Pannon Várszínház vezetőjének. Neki köszönhetem, hogy 2004 óta a veszprémi társulatban játszhatok (Valahol Európában, Képzelt riport, Dzsungel könyve, Mágnás Miska). A hazai fellépéseken túl rengeteget tartózkodik külföldön is. – Az Operettszínház Szépség és a Szörnyeteg musicaljével beutazzuk Németországot egy turné keretén belül. Közel két-két hónapon át, nyáron és télen is, amiben benne vannak az ünnepek is. Ez még két évig így lesz. Az utazás, a változás hétköznapjai része, nem meglepő, ha azt vallja, az otthon mindig ott van, ahol tartózkodik.

 

 

Sánta László színész-énekesként több helyen játszik egyszerre,állandó mozgásban van. Meglepődött,hogy nyert a szavazáson (Fotó: Miskovics Róbert)

– Természetessé vált, hogy nem tudok mindennap a saját ágyamban aludni. De rá kellett jönnöm arra, a „saját ágy” vagy a „saját lakás” csak címkék, amik igazából nem én vagyok. Nem tehetem függővé a boldogságomat, az otthonérzetemet ezektől a címkéktől. Ott vagyok boldog, ott érzem magam otthon, ahol éppen vagyok. Azaz magamban. A munkája a hobbija, így szívesen hoz áldozatot érte. Pedig kiskorában előbb kukás, majd pap akart lenni. – Azt hiszem, hosszú távon jó döntést hoztam, hiszen, ha szerencsém van, az egyik színházban egy pap, a másikban pedig akár egy kukás szerepét is magamra ölthetem. A színészet iránti vágy sem váratott sokat magára.

– Békéscsabára 1992-ben ért a Légy jó mindhalálig-láz. Az volt életem első színházi élménye, ami aztán megpecsételte a sorsomat. Nem volt azonban mindig olyan egyértelmű ez az út.

– Mikor elvégeztük az osztálytársaimmal az iskolát, kicsit kilátástalannak tűnt a helyzet. Az álmaim ugyan megvoltak: egy nagy budapesti zenés színház deszkáin jó szerepeket játszani, esetleg külföldön dolgozni, ám helyette jött a kijózanító valóság. Azaz sok tehetséges fiatal szeretne elhelyezkedni a kevés színház valamelyikében. A színészet mellett gyakran szinkronizál is. Többek között Michael Jacksonnak kölcsönözte a hangját a The Wiz című musicalfilmben.

– A szinkronizálás nagyon érdekes dolog, hiszen a hangomat kölcsönözhetem mindenféle embernek, mesefigurának. Valamelyest persze meg is van kötve így a kezem, hiszen az egész film, a jelenetek, a cselekmény adott, tehát nem a saját kényem-kedvem szerint dolgozom, hanem megpróbálok a lehető legjobban belesimulni a hangommal az adott karakterbe. Ez néha egyszerű, például egy mesefiguránál, és mert imádom a meséket, de akadt már olyan film is, ahol pszichopata gyilkost szinkronizáltam. Na, azzal kicsit nehezebb volt azonosulni! A vágya egyszer egy olyan rajzfilmet szinkronizálni, ahol egyszerre kölcsönözheti a beszédhangját és az énekhangját is a főhősnek, mint például az Aladdin vagy a Herkules. Nincs túl sok szabadideje, de amikor ideje engedi, szeret horgászni. Nagy szenvedélyére, a Forma–1-re azonban mindig szakít időt.

– A kedvencem Lewis Hamilton. Sajnos még élőben nem láttam Forma–1-es futamot, de remélem, egyszer majd az is összejön. Aki már látta színpadon, tudja, mennyire vékony és mozgékony, nem okoz gondot neki az intenzív mozgás, a tánc és közben az éneklés.

– Sokat számít, hogy elsősorban musicalekben játszom, sokat mozgok, táncolok, de néha azért eljárok futni is. Emellett tartom a nagyböjtöt. Nem vallási meggyőződésből, hanem méregtelenítek. S a végére még egy apró titkot elárult: – Épp most vagyok túl egy szakításon, jelenleg nincs barátnőm. Egy „év pasijának” sem jöhet össze minden...

 

 

Nagyon fiatal, még bármi lehet belőle

Sánta László 1980. november29-én születettNagyváradon. A békéscsabaiteátrum színiiskolájábanvégezte tanulmányait.2004 óta tagja aveszprémi Pannon Várszínháztársulatának.ősszel a Börtönmusicalbenlépett fel. Vonzzák azextrém sportok, a wakeboardotmár kipróbálta, a siklóernyőzés még hátravan.Nagy rajongója aForma–1-nek. Tanult gitározni,néptáncolni ésbalettozni. Tizennyolcévesen felvették a Színház-és FilmművészetiEgyetemre, de első év végénkirúgták. Akkor azt ajó tanácsot kapta útravalóul,hogy nagyon fiatal,még bármi lehet belőle...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!