Púder Nélkül

2011.03.14. 10:22

Már őseink is ismerték a tökmagolajat

A népi gyógyászatban is régóta ismertek a tökmag-, illetve a lenmagolaj jótékony hatásai. Az újkori, civilizáltnak mondott szokások miatt azonban sokáig megfeledkeztünk róluk.

B. Virág Rita

Régóta ismerjük a tökmagolajat, hidegen sajtolt fajtáját a népi gyógyászat is szívesen alkalmazta. A sötétbarnás, zöldes színű, kifejezetten aromás olaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy antioxidáns hatású, immunstimuláló, véd a szabadgyököktől, melyek több rettegett betegség okozói. Tökmagolajjal megerősíthetjük a legyengült szervezetet, hölgyeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása felfázás után. Nyers zöldségekhez, gyümölcsökhöz is kiválóan alkalmas aromás íze miatt, például a hagyományos paradicsomsaláta ízvilágához kifejezetten passzol.

A tökmagolaj testvére a lenmagolaj, amelynek egészségmegőrző hatása ugyancsak elvitathatatlan. Mindkettő olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek testünk normális működéséhez, vagyis a megfelelő energiatermeléshez, a sejtfunkció-szabályzáshoz. Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy a feldolgozott zsírok, mint például a margarinfélék, kifejezetten károsítják a szervezetünket, viszont a tökmagolaj, a lenmagolaj és társaik gyógyászati célokra is alkalmasak, sőt, kifejezetten egészségesek. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy a zsírszövetek lebontását is ösztönzik.

A lenmagolaj egyébként segít az egészséges bőr, haj, köröm megőrzésében, megszünteti a menstruációs görcsöket, javítja az artériás keringést, vérnyomáscsökkentő, valamint a herpesz ellen is használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!