belépő dress code-dal

2020.03.06. 07:00

Dürer-tárlat nyílik a pápai Esterházy-kastélyban

Albrecht Dürer magyar származású bajor festő, grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás az Esterházy-kastélyban március 14-én, jövő szombaton 16 órakor.

Polgár Bettina

Thomas Emmerling német műgyűjtő és Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a kiállítás előkészítésekor

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Salvador Dalí, Pablo Picasso és Henri Matisse művei után Thomas Emmerling német műgyűjtőnek köszönhetően ez alkalommal Albrecht Dürer alkotásait állítják ki az Esterházy-kastélyban. A reneszánsz zseni és kora című időszaki kiállításon 111 alkotást lehet megtekinteni: 107 rézmetszetet és 4 fametszetet. Emellett arra is fény derül, hogy Dürer életében milyen jelentőséggel bírtak a számok.

Az életművet több fejezetre osztva mutatják be. A tárlaton helyet kap a Krisztus szenvedését bemutató rézmetszetsorozat, valamint a szentekről készült alkotások. Az alkotó tudományok, technikai vívmányok iránti érdeklődése is megjelenik.

Az egyik teremben kiállítják azoknak a személyeknek a portréit, akik nagy hatással voltak Dürerre, mint például Erasmus, ezzel átellenben pedig a Mária-ábrázolások lesznek láthatók.

Egy másik teremben pedig Dürer korával és Nürnberggel ismerkedhetnek meg közelebbről a látogatók.

Thomas Emmerling német műgyűjtő és Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a kiállítás előkészítésekor Fotó: Polgár Bettina/Napló

A december végéig látogatható tárlatot Cser Judit, a budapesti Szépművészeti Múzeum művészettörténésze és múzeumpedagógusa nyitja meg március 14-én 16 órakor az Esterházy-kastélyban. A korábbi időszaki kiállításokhoz hasonlóan ez alkalommal is meghatározott dress code szerint vehetnek részt az érdeklődők a megnyitón.

Mivel a világ első monogramja, logója Albrecht Dürerhez köthető, ezért a megnyitóra azok a vendégek kapnak bebocsátást, akik a saját monogramjukat magukon viselve érkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!