Pénzesgyőr

2017.06.26. 13:05

Elszakíthatatlan sváb gyökerek

PÉNZESGYŐR Pénzeskúton egykor többségében svábok éltek, közülük sokakat a történelem vihara messzire sodort. A családok egy része a háború elől Németországba menekült, majd a kitelepítéskor a Bakonyból is menniük kellett a német anyanyelvűeknek.

Napló-információ

A gyökerek azonban elszakíthatatlanok. Az ősök szava előbb-utóbb megszólal a bensőben. Májusban felbolydult a falu, amerikai vendégek érkeztek, akiknek ősei innen vándoroltak ki a jobb élet reményében. Vogl Lilien (Arizona) és Roberts David (Virginia) családfájukat kutatva interneten találták meg a temető sírkövein felmenőik nevét, s regénybe illő történet kezdődött.

Közel tízezer kilométert tettek meg, hogy megtudják, honnan származnak, hogy találkozzanak rokonaikkal, megölelhessék egymást, a megsárgult fotókon azonosítsák elődeiket, egykori házaikat. Megható pillanatok voltak, amikor a temetőben megtalálták őseik sírját. A faluközösség lelkiekben gyarapodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!