Pénzesgyőr

2016.11.14. 17:40

Közösen itthon és határon túl immár negyed százada

Pénzesgyőr - A Pénzesgyőr Baráti Kör negyedszázados működése egy polgári kör sikertörténete. Azon túl, hogy tagjaik szabadidejének kulturált eltöltését, szórakozását, művelődését szolgálja, külföldi kapcsolatokat is rendszeresen ápolnak.

Müller Anikó Hanga

A határtól mintegy negyven kilométernyire fekvő csallóközi, ezerlakosú szlo-vákiai kistelepülés, királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társa- ságával 2003-ban kötöttek együttműködési szerződést, kapcsolatuk igen szoros. A határon túli civil szervezet több mint kétszáz fős tagsággal rendelkezik, céljuk végigjárni azokat a helyeket, ahol Petőfi Sándor megfordult, részt venni a költő emlékét idéző eseményeken, tájékoztatta lapunkat Erdős Péter elnök.

- Véletlennek köszönhető, hogy a kis bakonyi falu körére rábukkantunk a világhálón, amikor hozzánk hasonló érdeklődésű és célokkal működő civil szervezet után kutattunk. Kapcsolatunk nem formális, hanem élő, baráti, minden évben találkozunk, kö-zös programokat szervezünk, egyik évben Magyarországon, a másikon Szlovákiában, az óvévet mindig együtt búcsúztatjuk előszilveszter keretében. Társra leltünk egymásban - mondta Erdős Péter.

Tizenhárom éve ápolnak szoros baráti kapcsolatot a pénzesgyőriek a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társasággal. Minden évben találkoznak, közös programokat szerveznek. A képen balról Erdős Péter, Szerencsés Istvánné és Páder Rezső
Fotó: Müller Anikó Hanga

Páder Rezső, a pénzesgyőri kör elnöke a jubileumi ünnepségen - melyen részt vettek szlovákiai barátaik is - elmondta: jártak együtt a Balatonnál, a Balaton-felvidéken, Herenden, Kehidakustányban, Tapolcán, Nagyvázsonyban, Fertődön, Fertőrákoson, a Páneurópai Piknik Emlékhelyen, a Trianon Múzeumban, Balácapusztán, Székesfehérváron, de emlékezetes a háromnapos prágai kirándulásuk is. - Nemzeti ünnepeinken több alkalommal Királyfiakarcsán mi is koszorúztunk, bensőséges hangulatú emlékezéseken vettünk részt. Igazából ott érezzük át hazafiasságunkat, engem nagyon megragadott az ő magyarságtudatuk, mely erősíti a mi nemzeti önérzetünket. Meg-erősödött bennem, igazi ha-zafiságot tőlük tanulhatunk, mert nekünk könnyű itthon magyarnak lenni, nekik kint sokkal nehezebb és más, mondta el Páder Rezső.

Az idén az új esztendőt a Bakonyban köszöntik együtt a pénzesgyőriek és a király-fiakarcsaiak.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!