Pápa

2016.02.11. 20:53

Veszélyekkel teli játszótér az internet

Pápa - Vírusvédelmi szoftver nélkül internetezni olyan, mint biztonsági öv nélkül száguldozni az autónkkal - hangozott el a világháló veszélyeiről szóló, a helyi rendőrkapitányság által szervezett előadásokon, melyeken közel 150 diák vett részt.

Polgár Bettina

A foglalkozásokat Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, illetve Sándor Zsolt rendőr hadnagy, a kapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója tartotta a Munkácsy Mihály általános iskolában, a Türr István Gimnáziumban és a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában.

- Szót ejtettünk a közösségi oldalak használatáról, hiszen a diákok közül csak elenyésző számban voltak olyanok, akik nem rendelkeznek ilyen profillal. Beszélgettünk arról, mely személyes adatainkat nem célszerű megosztani a világhálón, valamint a fotók feltöltése is szóba került. Felhívtuk a figyelmet: a kihívó képek akár rossz kezekbe is kerülhetnek, valamint más fotójának feltöltése engedélyhez kötött. Emellett rámutattunk az internetes ismerkedés veszélyeire, amit egyrészt megtörtént bűnesetek, másrészt egy kisfilm segítségével tudatosítottunk a diákokban - adott áttekintést az előadások tartalmáról Császárné Elek Veronika.

Császárné Elek Veronika a biztonságos internetezés fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét (fotó: Vallner Bettina)

Mint mondta, a prevenciós programon tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságossá tenni az internetes vásárlást, valamint megbeszélték, milyen a biztonságos jelszó, hangsúlyozva: ezt még a legjobb barátoknak sem célszerű elárulni.

- Mivel a fiatalok előszeretettel használják a világhálót játékok, filmek, zenék letöltésére, ezért említést tettünk ezek jogszerű kivitelezhetőségéről, illetve arról, hogy a feltöltés mikor ütközik jogszabályokba - árulta el a kiemelt megelőzési főelőadó. Császárné Elek Veronika hozzátette, a gyermekeken túl nem árt a felnőtteknek sem óvatosnak, körültekintőnek lenniük az internet használatát illetően. - Fontos, hogy ne adjuk meg adatainkat, pontos lakcímünket, telefonszámunkat a különféle közösségi oldalakon. Ugyanis bizonyos ingyenesen is elérhető programok használatával a rosszakarók egy percen belül már a weben szemrevételezhetik az utcát és a házat, ahol lakunk, így a bűncselekmény előkészületeit is megtervezhetik. Nem ajánlatos közzétenni azt sem, mikor nem tartózkodunk otthon. A nyaraláskor készült felvételek feltöltésével inkább várjuk meg a hazaérkezést - tanácsolta a rendőr alezredes.

- Vírusvédelmi szoftver nélkül internetezni olyan, mint biztonsági öv nélkül száguldozni az autónkkal. Az interneten számos ingyenes, nagy hatásfokú vírusvédelmi szoftver érhető el, melyek egy egyszerű regisztrációt követően telepíthetőek, és különösebb szakértelem nélkül használhatóak. Ezek rendszerint védelmet nyújtanak a leggyakoribb internetes kártevőktől és egyéb internetes fenyegetéstől, ugyanis vírusvédelmi program nélkül átlagosan 5-8 perc alatt megfertőződhet a számítógépünk. Tapasztalatok szerint a közösségi oldalak az egyik leggyakoribb vírusforrások. Ezekre jó példa a figyelemfelkeltő címmel ellátott, csak megosztás ellenében nézhető, gyakran üres videók - hívta fel a figyelmet a vírusvédelem fontosságára Császárné Elek Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!