Pápa

2015.07.03. 17:39

Ünnep nehézségek mellett – Semmelweis-nap a pápai kórházban

Pápa - Együtt ünnepeltek Semmelweis-nap alkalmából a kórházi és az egészségügyi alapellátás dolgozói. A rendezvényen nem mentek el szó nélkül a hazai egészségügyben uralkodó nehézségek mellett.

Molnár Tímea

Július elseje 1992 óta a magyar egészségügy napja, és 2011 óta munkaszüneti nap a hazai egészségügyben dolgozók számára.  A szakmának szentelt nap dátuma nem véletlen, az anyák megmentője, a gyermekágyi láz leküzdésében kiemelkedő szerepet játszó Semmelweis Ignác 1818-ban e napon született.

Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója köszöntőjében kitért a gyógyító tevékenységet választók mindennapjaiban tapasztalható nehézségekre is, és megköszönte munkatársainak, hogy a negatív kritikák ellenére is esküjüknek megfelelően tisztességgel, becsülettel és emberi tartással teszik a dolgukat. A pápai egészségügyi intézmény vezetője elmondta: a pénzszűkéből és a megszorításokkal való küzdelemből adódó pattanásig feszült helyzetet maga is tapasztalta a dolgozók körében, de – mint kiemelte – az érintettek a betegellátás érdekében felül tudtak kerekedni ezen a szituáción. – Ennek magyarázata az, hogy számunkra fontos az eskünk, mely a betegek szolgálata mellett tett hitvallásunk – hangsúlyozta a kórházigazgató.

Vörös Ibolya köszönti az ünnepség résztvevőit (Fotó: Molnár Tímea)

Pápán jelentős lépéseket tesznek azért, hogy javítsák az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és a dolgozókat megtartsák – hangzott el a rendezvényen. Vörös Ibolya rámutatott, korábban elkészült a mozgásszervi rehabilitációs osztály, most pedig a kórház történetének legnagyobb beruházása zajlik: tavaly októberben lebontották a régi szemészeti és krónikus belgyógyászati részt, ennek helyén épül az új, 60 ágyas belgyógyászati szárny, alagsorában a patológiával. Az év végére megújulnak a legnagyobb betegforgalmat ellátó aktív osztályok, így a baleseti sebészet, a radiológia. A főigazgató a felsőszintű ágazati törekvésekre is kitért, ezek szerint július elsejével a mozgóbéreket kiengedik, az egészségügyben dolgozók ez év szeptemberében fizetésemeléssel számolhatnak.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az ünnepségen arról szólt: az önkormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozók és a betegek számára is megfelelő legyen a háttér. 2015-ben a város a szabadon felhasználható forrásaiból legtöbbet az egészségügyre fordít, 150 millió forinttal támogatják a most folyó építkezést, és 50 millió forintból új háziorvosi rendelőt építenek Borsosgyőrön. A polgármester megragadta az alkalmat és emlékezett is. – Megőrizzük magunkban, akiket elvesztettünk, és úgy tekintünk rájuk, hogy e napon, de más napokon is itt vannak velünk – mondta a helyi egészségügy elhunyt képviselőire utalva.

Udvardy Tibor Gróf Esterházy Díjban részesült (Fotó: Molnár Tímea)

A kórház és az Egészségügyi Alapellátás közös ünnepségén köszöntötte a dolgozókat Schweighoffer Zita, az alapellátás megbízott orvos-igazgatója, Dancs Ferenc járási ügyeletvezető főorvos, Duga Erika járási tiszti főorvos, valamint Nemesné Horváth Csilla járási vezető védőnő, aki a százéves Magyar Védőnői Hálózatról tartott előadást. Semmelweis-nap alkalmából elismeréseket adtak át: a kórház alapítójáról, a névadó Eszterházy Ferencről elnevezett Gróf Esterházy Díjat Udvardy Tibor, a belgyógyászati osztály megbízott osztályvezető főorvosának nyújtotta át Vörös Ibolya. Főorvosi kinevezést kapott Lesó Ibolya belgyógyász, adjunktus. Több kórházi dolgozó főigazgatói dicséretben részesült, és jutalmazták az Egészségügyi Alapellátásban dolgozókat is. A háziorvosi praxisukban legalább 20 éve gyógyító háziorvosok címzetes főorvosi kinevezést kaptak. Az ünnepség kulturális műsorral ért véget.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!