Pápa

2017.06.15. 19:30

Újabb sikeres pápai pályázat - A Téglagyári út környéke 1,7 milliárd forintból újul meg

Pápa - Közel 1,76 milliárd forint támogatásból megújul a pápai Téglagyári út környéke – jelentette be Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, megyei fejlesztési biztos és Áldozó Tamás polgármester a városházán.

Polgár Tibor

Az összesen mintegy héthektáros területet érintő, úgynevezett barnamezős beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kilencedik sikeres pápai pályázata. Ennek köszönhetően már a hatmilliárd forintot is meghaladta a Pápa számára városfejlesztésre megítélt TOP-os forrás – húzta alá Kovács Zoltán.A területi közigazgatásért felelős államtitkár megjegyezte, a legnagyobb keret-összegű helyi fejlesztési terv a város egy elhanyagolt részére irányul, ahol ipari, mezőgazdasági létesítmények maradványai találhatóak elszórtan. A most elnyert egymilliárd 758 millió forintból megvalósulhat egy városrész teljes rendbetétele, valamint sport- és rekreációs célra szánt létesítmények épülhetnek – mutatott rá a megyei fejlesztési biztos.

Áldozó Tamás a terveket részletezve elmondta, a területen többek között új atlétika- és tekepályát, kutyafuttatót, záportározót, illetve sport- és skateparkot alakítanak ki. A pályázatnak két fő beavatkozási pontja lesz: az egyik a Schwenczel-rét, míg a másik a Téglagyári út és a Várkertfürdő közötti terület. Előbbit átalakítják egy pihenőparkká, továbbá megépítenek egy záportározót, amely a látványtófunkció mellett összegyűjti a Terv utcának és környékének csapadékvizét. A polgármester úgy fogalmazott, a Téglagyári út környéke ma nehezen vállalható, a romos házakon túl elhagyott ipari és mezőgazdasági épületek találhatóak itt. Ugyanakkor a szomszédságában nagy presztízsű területek vannak, mint a Várkertfürdő vagy a kemping. A tervek szerint ezzel a beavatkozással az említett területek felértékelődnek.

Az új tekecsarnokkal kapcsolatban Áldozó Tamás emlékeztetett, a városban emblematikus sportágnak számít a teke. - Bízom benne, hogy ezzel új lehetőségek nyílnak meg Pápán a teke előtt. Egyúttal tisztelgünk azoknak a sportembereknek, akik az elmúlt időszakban más városokba átjárva tartották életben a sportágat - jegyezte meg a polgármester. Megtudtuk tőle: az atlétikapályához kiegészítő létesítmények is tartoznak majd, épül például tenisz-, streetball- és skateboardpálya, szabadtéri fitneszpark, kutyafuttató.

Áldozó Tamás szavai szerint a mostani barnamezős beruházás a város évtizedekkel ezelőtt megkezdett, tudatos fejlesztési politikájának a része, amely arra irányul, hogy a pápai fiataloknak hasznos, értelmes sportolási és szabadidős lehetőségeket kínáljanak. A polgármester kiemelte, a nyertes TOP-os fejlesztések között szoros kapcsolódási pontok is megfigyelhetőek: a Várkert és az Erzsébet liget megújítása, a Várkert út és a Téglagyári út kereszteződésébe tervezett körforgalom, továbbá a Téglagyári út és a Schwenczel-rét rehabilitációja ugyan három különálló projektnek a része, azonban szorosan összefüggnek, nem utolsó sorban pedig akár újabb (most még távolabbi) terveknek is előkészíthetik a terepet.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy az önkormányzat tervei között szerepel a jelenleg magántulajdonban lé-vő egykori Vasas-sporttelep megvásárlása és fejlesztése, átalakítása is. Ez jól illeszkedne a barnamezős beruházás keretében megújuló területhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!