Pápa

2016.09.19. 14:00

Gazdasági vezetők fóruma

A város önkormányzata segíti, moderálja, logisztikailag támogatja a gazdasági szereplők kapcsolatainak, együttműködéseinek kialakulását.

Laskovics Márió

Sikerességének haszonélvezői a pápai lakosok lehetnek.Hétfőn délután tartották a városháza nagy tárgyalójában a Pápai Gazdasági Vezetők Fórumát Pápa város önkormányzata és a NATO Légi Szállítást Kezelő Programiroda szervezésében. A közelmúltban létrehozott fórum ötödik összejövetelén Wiek Noldus, a NATO Légi Szállítást Kezelő Programiroda vezetője ismertette a legutóbbi fórumon elvégzett SWOT analízis eredményeit.

A prezentációból kiderült, hogy a márciusi fórumon részt vett gazdasági vezetők négy munkacsoportban vették számba azt, hogy városunk gazdasági infrastruktúrájának melyek az erősségei, gyengeségei, lehetőségei és fenyegetettségei. Erősségnek vélték többen a közlekedést, az infrastruktúrát, a programban lévő többi céggel való aktív együttműködést, a szakképzési lehetőségeket, az olcsó munkaerőt, a lokálpatriotizmust, az alacsonyak bérleti díjakat vállalkozások számára, a kikapcsolódási lehetőségeket, a gyors döntéshozást, a kedvező adózási feltételeket más régiókhoz képest, és hogy a város segíti a vállalkozásokat.

A gyengeségek között szerepelt a szakképzett munkaerő hiánya, az idegen nyelv hiánya, a szakképzési lehetőségek hiánya, a rossz minőségű infrastruktúra, a túlzott bürokrácia, az egészségügyi szolgáltatások minősége, a felvevőpiac hiánya, a feketegazdaság, a megfelelő fizetések hiánya, két nagyváros közötti elhelyezkedés. A külső lehetőségként tíz dolgot soroltak fel: a 83-as út fejlesztése, új ipartelepek fejlesztése, a reptér jelenléte, angolul beszélő nemzetközi közösség, rugalmas felnőttképzési lehetőségek, sok helyi vállalkozás, jó elhelyezkedés, infrastruktúra, más városokkal, országokkal ápolt kapcsolat, Budapesten kívül csak Pápán van nemzetközi iskola.

Külső fenyegetettségnek a következőket látta a márciusi négy munkacsoport: a politikai stabilitás hiánya, a munkaerő elhagyja Pápát, emelkedő árak és adók, munkaerő szempontjából hátrány, hogy közel vagyunk az osztrák határhoz, a NATO pápai elfogadottsága alacsony, csökkenő lakosság, beszállítói háttér hiánya, konkurens cégek, helyi vállalkozások fejlődésének akadályozása.A beszámolóra elsőként a polgármester reflektált.

- Pápát nem ragadhatjuk ki az országos környezetéből. Sajnos fogy a népességünk, és az egész országot érinti a fiatalok elvándorlása is. Az is látszik, hogy ugyanazt a dolgot előnyként és hátrányként is felsorolták a válaszadók – mutatott rá Áldozó Tamás a fórum célkitűzésének nehézségére, ám örömét fejezte ki afelől, hogy ez a fajta párbeszéd folyik a gazdaság szereplői között.Ezután a helyi szakképzés gazdasági igényekhez igazításának lehetőségei kerültek terítékre a fórumon.

Stemmerné Gazsó Andrea, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tanácsadója a „Szakképzés és felnőttoktatás a munka világában”, Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója „A Pápai Szakképzési Centrum képzési rendszere”, és Utasi Anett, a Pannon Egyetem képzésért felelős munkatársa „A Pannon Egyetem képzési portfóliója” című előadását hallgathatták meg az egybegyűlt vállalkozók, gazdasági szakemberek.

Az előadásokat követően interaktív fórumon volt lehetőségük a résztvevőknek kérdezni, végül fogadás zárta a tanácskozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!